Yardım Kuruluşlarına Yönelik Kanun Teklifi

AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl ve bazı milletvekili arkadaşlarının Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Teklifle, Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel müdürlüğü, Türkiye Yardım Sevenler Derneği ve resmi darülaceze kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti ve Yeşilay Derneği her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak.
KDV Kanunu'nda yapılması öngörülen değişiklikle, Türkiye Kızılay Derneği tarafından, tüzüğünde sayılan amaç ve ödevlerini yerine getirmesine ilişkin mal ve hizmet alımları ile Derneğin uluslararası mensubiyet ve üyelikleri, işbirlikleri, Birleşmiş Milletlere bağlı kurum ve kuruluşlar ile uluslararası akreditasyonu olan yardım kuruluşlarıyla yürütülen insani yardım faaliyetleri kapsamında mal ve hizmet alımları ve teslimleri, derneğe yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle teslimde bulunanların yüklendikleri vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecek.
Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Yeşilay Vakfı tarafından kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan mülkiyeti Hazineye, Vakıflar Genel Müdürlüğüne, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde adı geçen Dermek, Cemiyet ve Vakıf lehine 49 yıl süre ile bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilecek, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler üzerinde ise bunlar adına bedelsiz kullanma izni verilebilecek. Bunlardan ayrıca hasılat payı alınmayacak. İrtifak hakkı tesis edilen taşınmazların tapu kütüğüne, taşınmazların amacı dışında kullanılmayacağına ilişkin şerh konulacak.

-Yeşilay Vakfı'na ödenek

Türkiye Kızılay Derneği'ne ait iktisadi işletmeler adına 31 Aralık 2013 tarihinde önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin kurumlar vergisi, kar dağıtımına bağlı vergi kesintisi ile bu vergilere ilişkin gecikme zamlarından ve bu kapsamda açılan davalardan vazgeçilecek. Davadan vazgeçme dilekçeleri, bağlı bulunulan vergi dairesine verilecek.
Türkiye Yeşilay Vakfı için, her yıl Ocak ayı içinde aktarılmak üzere Sağlık Bakanlığı bütçesinden gerekli ödenek öngörülecek. Aktarılacak tutar 2015 yılında 15 milyon lira olacak, takip eden yıllarda ise her takvim yılı başından geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılarak belirlenecek.
Kaynak: AA