Türk Sağlık Sen’den Sağlıkta Dönüşüm Programına Tepki
Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Rıdvan Mutlu, sosyal devletin gereği olan ve vatandaşların yararlanmak için pirim ödedikleri bir sağlık sisteminde sürekli olarak vatandaştan ekstra ücretler alınmasının yanlış olduğunu belirterek, “Bu türden bir sağlık finansmanı yeniden gözden geçirilmeye muhtaçtır” dedi.
Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Rıdvan Mutlu sendika binasında yaptığı basın toplantısında “Sağlıkta Dönüşüm Programı kelimenin tam anlamıyla geri dönüşüme dönüştü” dedi.
Türk Sağlık-Sen tarafından 2013 yılında vatandaştan alınan muayene katılım payı ve reçete parası ile ilgili yapılan araştırmaya göre, vatandaşın cebinden 2013 yılında 3 milyar 211 milyon TL katkı payı ve reçete parası olarak devletin kasasına gittiğini tespit ettiklerini anlatan Mutlu, “Araştırmaya göre muayene başına 5 TL katılım payı alındığı devlet ve üniversite hastanelerinde 2013 yılında 330 milyon 2 bin muayene yapıldı. Muayene başına 12 TL katılım payı alındığı özel hastanelerde ise 2013 yılında 91 milyon 386 bin muayene yapıldı. Toplam 421 milyon 388 bin muayenenin yapıldığı araştırmada yaklaşık yüzde 20’sinin katılım payı alınmaması gereken durumlar olduğunu, yaklaşık 2 milyar 197 milyon TL’nin vatandaşın cebinden hazineye katılım payı olarak gittiğini vurgulamak isteriz” şeklinde konuştu.
Vatandaşın sağlıkta ödediği bir diğer ücretin de 3 TL’lik reçete parası olduğuna dikkat çeken Mutlu, “2013 yılında 338 milyon 21 bin reçete yazılıyor ve vatandaş devlete bir yılda 1 milyar 14 milyon TL ödüyor. Genel Merkezimizin yapmış olduğu araştırmada 2013 yılında vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon TL’nin katkı payı ve reçete parası olarak hazineye gittiği anlaşılmaktadır” dedi.
Mutlu açıklamasını şöyle tamamladı:
“Sağlıkta muayene katkı payı, reçete parası olarak başlayan ekstra ücretler sistematik olarak artmaya devam ediyor. Önce bazı tedaviler kapsam dışı bırakıldı. Ekstra ücretler geldi. Daha sonra Özel Hastanelerin vatandaştan alacağı fark yüzde 30’lardan yüzde 200’e çıktı. Sonra üniversitelerde de bu oran arttırıldı. Şimdi de SGK taban fiyat uygulamasına başlayarak vatandaşın ilaca daha fazla para ödemesini getiriyor, yani sağlıkta sistematik şekilde vatandaşın cebinden çıkan para günden güne artıyor. Sosyal devletin gereği olan ve vatandaşların yararlanmak için pirim ödedikleri bir sağlık sisteminde sürekli olarak vatandaştan ekstra ücretler alınması yanlıştır. Biz buradan hükümete sesleniyoruz. Bu türden bir sağlık finansmanı yeniden gözden geçirilmeye muhtaçtır. Vatandaş bu ekstra ücretlerden kurtarılmalıdır ve sağlığımızın parayla satılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bizler artık söz değil icraat bekliyoruz.”