Çiftlikköy Belediyesi Atık Yağ Topluyor

Yalova’nın Çiftlikköy Belediyesi, atık yağları toplayarak ekonomiye geri kazandırıyor.

Çiftlikköy Belediyesi Atık Yağ Topluyor

Çevreye zarar veren bitkisel atık yağların toplanması için Çiftlikköy Belediyesi tarafından ilçedeki okullar, muhtarlıklar ve camilerde çeşitli noktalara bidonlar konuldu. Çiftlikköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Yeliz İşbeceren, bitkisel atık yağların kontrolünün her belediyenin yerine getirmesi gereken bir mecburiyet olduğunu belirtti.

İşbeceren, belediyelerin, sınırları dahilindeki lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, motel ve yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalarda kullanılmış kızartmalık yağların kanalizasyona dökülmesini önlemekle yükümlü olduğunu, bu yükümlülüğün Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinden kaynaklandığını ifade etti.

Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar da, 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirletebildiğine dikkat çekerek, “Bitkisel atık yağlar mutfak lavabolarına dökülerek doğaya ulaştığında, başta balıklar olmak üzere bütün canlılara zarar veriyor. Su kalitesi düşüyor. Ayrıca kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanır, kanalizasyon borusunun tıkanmasına sebebiyet verir. Bu da ekstra maliyet demektir. Ama artık bitkisel atık yağlar biyodizele dönüştürülüyor ve yeniden kullanılabiliyor. Böylece kanalizasyon sistemi ile arıtma tesislerine verilecek zarar asgariye indiriliyor" dedi.

Kaynak: İHA