'İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi' Açıldı

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde "İlk Kurşun Müzesi" olarak tefriş edilen tarihi konağın açılışı yapıldı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Özerli Mahallesi'nde Dörtyol Belediyesi tarafından kamulaştırılarak restorasyonu gerçekleştirilen "İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi'nin açılışında yaptığı konuşmada, uzun bir uğraş sonucu yılların yorgunluğuyla adeta dizlerinin üzerine çökmüş ve yeniden ayağa kalkabilmek için sahip arayan tarihi binanın mimari dokusuna bağlı kalınarak restore edilmesiyle güzel bir eserin ortaya çıktığını kaydetti.

19 Aralık 1918 yılında Dörtyol'da Mehmet Kara adındaki yiğit delikanlının sıktığı kurşunla milli mücadelenin yurt satına yayıldığını ve Türkiye'de ilk kurşunun burada atıldığının da kayıtlarla doğrulandığını ifade eden Lekesiz, "Mehmet Kara, Kara Hasan Paşa gibi yerel kahramanların eserleri, yaptıkları mücadeleleri bu müzeyi görmekle mümkün olacak. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak yazışmalarda başta bölgemizdeki okul öğrencileri olmak üzere Türkiye'nin diğer bölgelerindeki okullar da gezi düzenlediklerinde burayı da görmek için envanterlerine ekleyeceklerdir" diye konuştu.

Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk de müzenin, Türkiye'de milli mücadelenin başlatıldığı yer olan Dörtyol ilçesinde gelecek nesillere bu tarihi süreci anlatabilmek için en güzel eserlerden biri olduğunu söyledi.

Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin de 1920 ile 1930 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen ve yapıldığı dönemin ve yörenin mimari özelliklerini taşıyan evin yapı sahipleri tarafından kullanılmadığını kaydetti.

Eski Anadolu Türk evi mimari özelliği taşıyan tarihi binayı kamulaştırma yöntemiyle alarak milli mücadelede kullanılan malzemelerin sergilenmesi açısından "Atatürk Evi ve İlk Kurşun Müzesi" olarak tefriş ettiklerini vurgulayan Keskin, çalışma sırasında destek gördükleri herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardında "İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi'nin açılışı yapıldı.
Kaynak: AA