Özbekistan’da Görme Engelliler Derneğine Bilgisayar Sınıfı

Özbekistan’da faaliyet gösteren Görme Engelliler Derneği’nin talebi üzerine Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle Görme Engelliler Derneği Semerkant Şubesi’ne kurulan bilgisayar sınıfı hizmete açıldı.

Özbekistan’da Görme Engelliler Derneğine Bilgisayar Sınıfı

TİKA, Özbekistan’da birçok alanda gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Görme Engelliler Derneği’nin talebi üzerine Görme Engelliler Derneği Semerkant Şubesi’ne bilgisayar sınıfı kuruldu. Proje çerçevesinde masaüstü bilgisayarları, yazıcı, tarayıcı ve görüntü büyütücü gibi görme engellilere uygun çağdaş bilişim cihazları ile donatılmış olan bilgisayar sınıfı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, TİKA Orta Asya Kafkaslar Daire Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, Semerkant Vilayeti Hakimliği Sekretaryası Başkanı İsrail Cabbarov, Özbekistan Görme Engelliler Derneği Başkanı Abdukayum Abdunabiev, Görme Engelliler Derneği Semerkant Şubesi Başkanı Alimjan Ahmadjanov, çok sayıda görme engelli vatandaş ve yakınları katıldı.

Törende yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, 3 bin 500 civarında görme engellinin bulunduğu Semerkant’ta böyle bir sınıfın kurulmasının engellilerin topluma kazandırılması açısından çok faydalı olduğu belirtildi. Yetkililer, desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini ilettiler.

Teslim töreninde hazır bulunan görme engelliler, yeni kurulan özel bilgisayarlarda becerilerini sergilediler. Özbekistan’da 37 binden fazla görme engelli bulunuyor. Bunların arasından 24 bin kişinin Görme Engelliler Derneği’ne üyeliği bulunuyor. Görme engelli vatandaşların sosyal hayata kazandırılması üzerine çalışan ve önemli bir sivil toplum kuruluşu olarak bilinen Görme Engelliler Derneği tarafından Özbekistan’ın 12 vilayetinde birer bilgisayar eğitim merkezinin kurulması planlandı. TİKA desteği ile Semerkant’ta kurulan bilgisayar sınıfı, bahse konu 12 bilgisayar laboratuvarı arasında dokuzuncusu olma özelliğini taşıyor.
Kaynak: İHA