Suriyeliler, Çocuklarıyla Türkçe Öğreniyor

Osmaniye'de kiraladıkları evlerde kalan Suriyeliler, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından "Okullar Hayat Olsun" projesi kapsamında düzenlenen okuma yazma kurslarında Türkçe öğreniyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, bir taraftan kısıtlı imkanlarla hayatta kalma mücadelesi verirken eğitimlerini de aksatmamaya çalışıyor. Halk eğitim merkezi tarafından açılan okuma yazma kurslarına çocuklarıyla katılan Suriyeliler, Türkçe okuma ve yazmayı öğrenerek, sosyal yaşamlarını daha kolay sürdürebilme imkanı buluyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Kadir Kılıç, Ülkü İlkokulu'ndaki kursta AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki 5 Türkçe okuma yazma kursunda 100 Suriyeliye eğitim verildiğini bildirdi.
Suriyelilerin muhtarlar aracılığıyla Türkçe öğrenmek için kuruma talepte bulunduğunu ve kurs açıldığını kaydeden Kılıç, "Eğitim, insanın en temel ve insani hakkıdır. Türkçe'yi öğrenmek için talebin onlardan gelmesi mutluluk verici. Biz bu talepleri geri çevirmiyor, gereğini yapıyoruz" dedi.

Kılıç, amaçlarının Suriyeli misafirlerin sosyal hayatta uyum sorunu yaşamaması için iyi iletişim kurmalarına, çevredeki tabelaları, ulaşım araçlarındaki yazıları okumalarına ve anlamalarına katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Kursa katılan Suriyelilerin Türkçe'yi öğrenmek için gayretli olduğunu ifade eden Kılıç, şunları söyledi:
"Bakanlığımızın "Okullar hayat olsun" projesi kapsamında ülke genelinde çoğu okullarda Suriyelilere yönelik akşamları da devam eden eğitimlerimiz var. Bu kardeşlerimize çocuk, yetişkin ayırt etmeden, talep etmeleri halinde Türkçe okuma yazma kursu veriyoruz. Şu anda kent merkezinde 5 okuma yazma kursumuzda 100 civarında yetişkin Türkçe eğitimi alıyor. Kendi öğretmenlerimizle Türkçe okuma yazma kursları açıyoruz. Suriyeli anne babaların çocuklarıyla beraber katıldığı kurslar, çok neşeli ve faydalı geçiyor. Muhtarlıklar aracılığıyla bizlere talep gelmesi halinde yeni kurslar açmaya devam edeceğiz. Çok gayretli ve istekliler. Türkçe'yi hızlı bir şekilde öğreniyorlar. Kursun sonunda Suriyeli vatandaşlarımız en azından okuyup yazabilecekler. Bu da kendileri için bundan sonraki hayatlarında büyük bir avantaj sağlayacak."
- Çadır kentte eğitim
Suriyelilerin kaldığı çadır kentte, çocuklara eğitim verildiğini anlatan Kılıç, burada çeşitli eğitim kurslarının sürdüğünü de hatırlattı.
Çadır kentte 12 derslikli okulun hizmet verdiğini dile getiren Kılıç, burada çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik çeşitli kurslar düzenlediklerini, okula giden 3 bin civarında Suriyeli öğrenci bulunduğunu belirtti.

Yetişkinlere biçki dikiş ve el becerileri, makine, ovarlok, kuaförlük, cilt bakımı ve diğer bazı meslek gruplarına yönelik kurslar düzenlediklerini aktaran Kılıç, kent merkezinde Suriyeli ailelerin çocuklarına eğitim verilmek üzere yeni bir okulun yapımının da tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.
- Kursiyerler memnun
Kursiyerlerden Ahmed Ahmi de ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Suriye'nin Halep kentinden Osmaniye'ye geldiğini, Türkçe okuma ve yazma öğrendiği için mutlu olduğunu ifade etti.

Kursa gelenlerin Türkmen olduğunu ancak çoğunun Türkçe'yi unuttuğunu kaydeden Ahmi, "Benim Türkçe konuşmam fena değil ama okuma ve yazma konusunda sıkıntı çekiyorum. Bu kurs bizim için çok iyi oldu. Hocalarımız yardımcı oluyor. Öğreniyoruz ama belki biraz daha zamana ihtiyacımız olacak. Çünkü haftada iki gün ders alıyoruz. Bu ders sayısının arttırılmasını istiyoruz. Türkçe'yi çözene kadar kursa devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA