Görenlerin İştahını Açan Manzara Resmi

Balıkesir'de yaşayan otomobil tamircisi Fikret Afacan'ın (54), şelale köpüklerini irmikten, dere kıyısındaki taşları aşurelik buğdaydan, dağ evini erişteden, ağaçları makarnadan yaptığı ve bir karma sergide yer verdiği manzara resmi ilgi gördü.

Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki "Gün Işığına" adlı karma sergiye birkaç eseriyle katılan Afacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomobil tamircisi olmasına rağmen yaklaşık 40 yıldır resim sanatıyla amatörce ilgilendiğini söyledi.

Ressamlığa, ortaokul eğitimi sırasında katıldığı bir yarışmadan ödül almasıyla başladığını belirten Afacan, "Okulda yaptığım bir resimle ödül kazandım ancak resmimin yarışmaya gönderildiğini bilmiyordum. Hayatımda aldığım ilk ödüldü. Bu ödül beni ateşledi ve o yıldan itibaren resim yapmaya başladım" dedi.

Resimlerin sadece boyayla yapılmadığı düşüncesinde olduğunu vurgulayan Afacan, doğadan elde ettiği ürünleri kullandığını ve böylece farklı eserler ortaya koyduğunu anlattı.
Tablolarında yeşil, kırmızı, sarı renkleri yaprak ve bakliyat ürünlerinden, siyah rengi de kömürden elde ettiğini anlatan Afacan, eserlerinde ağırlıklı olarak makarna çeşitlerini kullandığını bildirdi.
Sergideki eseri hakkında bilgi veren Afacan, şöyle devam etti:
"Beyazı göstermek için aşurelik buğday kullandım. Şelalenin köpüklerini irmikten, evi erişteden, alt kısımlarını spagettiden, bacasını makarnadan, ağaçları da renkli ve burgulu makarnalardan yaptım. İki haftada yaptığım bu tabloda zemin rengi için fesleğen tozu, bahçedeki meyveler için kuskus makarna ve bazı yerler için de ince bulgur kullandım. Tabloya baktığınızda yenilebilecek tarzda 18 ürün bulunuyor."
- Parlak görünümü, cam tozu kullanarak sağlıyor
Afacan daha önce bu tarz tablolar görmediğini ve tamamen kendisinin tasarladığını dile getirdi.
Resim yapmadan, kullanacağı malzemeleri topladığı bilgisini veren Afacan, şunları kaydetti:
"Elimdeki malzemelere göre kafamda manzara görüntüsü oluşturuyorum. Mesela sergide yer alan ve doğayı konu aldığım bir başka tabloda, koyu yerler kömürden, gökyüzü hercai sarısından, kurutulmuş güllerden, manzaranın detayları yeşil, sarı, kırmızı yapraklardan oluşuyor. Bu resimde kesinlikle boya bulunmuyor. Renkler tamamen doğal. Resmin son aşaması yani parlak görünmesi için de cam tozu kullanıyorum. Özelikle ışıkta çok iyi parlıyor."
Fikret Afacan, ürünlerinin sergilerde büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, doğadan farklı objeleri kullanıp resimlerindeki malzeme çeşidi sayısını artırmak istediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA