2 Aralık Dünya Sulak Alanlar Günü

Bilecik Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör,
eskiden kurumak tehlikesi ile karşı karşıya kalan sulak alanlarıyla ilgili sorunun, su sistemine yapılan müdahaleler, kirlilik, yapılaşma, aşırı kaynak kullanımı, avcılık, kum/toprak alımı, saz kesimi gibi başka sorunlara bıraktığını belirtti.


Güngör, 2 Aralık Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. 1971 yılında İran’ın Ramsar kentinde imzaya açılan Ramsar Sözleşmesi'nin, sadece sulak alanların korunmasını öngören bir sözleşme olmadığını, doğa koruma alanında da imzaya açılmış ilk sözleşme olduğunu belirtti.

Ramsar Sözleşmesi'nde 2 Şubat gününün Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kutlanmasına karar verildiğini anlatan Yahya Güngör, "Türkiye’nin de taraf olduğu, sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımının hedeflendiği uluslararası Ramsar Sözleşmesi kriterlerine göre ülkemizde 135 adet uluslararası öneme sahip sulak alan bulunmaktadır. Bölgemizde yer alan Uluabat Gölü de bu alanlardan biridir. Önemi günümüzde giderek anlaşılan sulak alanlar eskiden kurutma tehlikesi ile karşı karşıya kalmışlardır. Ancak günümüzde bu sorun yerini su sistemine yapılan müdahaleler, kirlilik, yapılaşma, aşırı kaynak kullanımı, avcılık, kum/toprak alımı, saz kesimi gibi başka sorunlara bırakmıştır. Su ile toprak kardeşliğinin bozulması ise gelecekte, Türkiye de dahil birçok ülkenin su konusunda ciddi önlemler alması gerektiğini göstermektedir. Dünyada yaşayan tüm canlıların kaderi biz insanların ellerinde, dünyada yaşayan en güçlü canlının insan olması, birtakım sorumluluklara da sahip olmasını gerektirmektedir. Bu nedenle ya biz suyunu, toprağını, çevresini koruyan insanlar olacağız ya da dünyanın iklimi değişecek ve gelecek nesillere kuraklıkla, kıtlıkla savaşan bir dünya bırakacağız. Su hayattır, hayatınız bizim için değerlidir” diye belirtti.

Kaynak: İHA