Ekvador'daki Yargı Reformu Hrw'nin Eleştirilerinin Hedefi Oldu

Ekvador'da, hükümetin 2011'deki halk oylamasıyla onaylanan yargı reformu uyarınca yüzlerce yargıcın görevine son vermesi, İnsan Hakları İzleme Örgütünce (HRW) şiddetle eleştirildi.

HRW'den yapılan açıklamada, yüzlerce yargıcın görevden alınarak yerlerine yüzlerce yeni yargıç atanmasını öngören yargı reformunun, ülkedeki yargının bağımsızlığını ortadan kaldırdığı öne sürüldü.
Örgütün Amerika Kıtası Direktörü Jose Miguel Vivanco, Ekvador'daki Yargı Konseyi Başkanı Gustavo Jalkh'a yazdığı mektupta, söz konusu yargı reformunun uluslararası konvansiyonlara aykırı olduğu iddiasına yer verdi. Vivanco mektubunda, Konsey'in, Ekvador'daki en yüksek mahkeme olan Ulusal Adalet Divanına getirilecek 21 üye için yaptığı atamaların tamamının, bu ülkenin de tarafı olduğu uluslararası konvansiyonlarca kabul edilen objektiflik ve şeffaflık kriterlerinden yoksun mekanizmalar aracılığıyla yapıldığını savundu.
Yargı Konseyi üyelerinin tamamının, Cumhurbaşkanı Rafael Correa yönetiminin eski üyeleri olduğuna işaret eden Vivanco, mektubunda, yapılan atamalara ilişkin hükümet kaynaklarından alıntıları aktardı. Vivanco'nun hükümet tarafından açıklanan resmi verilere dayanarak yaptığı açıklamaya göre, Yargı Konseyi ile bu konseyin geçici selefleri, Temmuz 2011 ile Kasım 2011 arasında bin 430 yargıcın atamasını yaparken, 273 yargıcı geçici olarak görevden aldı. Ayrıca 380 yargıcın da görevine son verilmesini kararlaştırdı.
Vivanco, görevden almaların büyük bir kısımında yargıçların, "suç kastı, açık ihmalkarlık ve affı olmayan hata" gibi belirsiz ifadelerin yer aldığı bir kanun maddesi uyarınca görevlerine son verildiğini belirtti.

Mektupta uluslararası gözlemcilerin, söz konusu kanun maddesinin kullanılmasını ve Ulusal Adalet Divanına üye seçimi sürecini eleştirdiği Aralık 2012 tarihli bir rapora da değinildi.
Vivanco'nun mektup yazdığı Jalkh, ilk kez 2006'da yapılan seçimde cumhurbaşkanı seçilen sol görüşlü bir ekonomist olan Correa'nın kabinesinde içişleri bakanı olarak görev yapmıştı.
Sosyal refahı sağlamaya yönelik eli açık politikalarıyla halk arasında sevilen bir lider olan Correa, muhalefete yönelik tavrını hoşgörüsüz bulan uluslararası çevrelerce sık sık eleştiriliyor.
Kaynak: AA