Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri İşık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Bu TÜBİTAK’ın kurumsal görüşü değildir.

İnceleme TÜBİTAK’ın kurumsal incelemesi değildir. Tamamen Türkiye Cumhuriyeti yasalarından kaynaklanan bilirkişilik müessesinde çalışan 3 tane bilirkişinin kendi kanaatleri ve kendi raporlarıdır” dedi.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye ile Portekiz arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği imza törenine katıldı.

İmza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Işık, TUBİTAK uzmanının Balyoz delilleri ile ilgili olarak 4 yıl arayla farklı rapor verdiği yönündeki iddiaya yönelik şu cevabı verdi:
“Mahkemeler bilim ve teknoloji ile ilgili alanlarda ihtilaflı konuların çözümünde TÜBİTAK’tan bilirkişi listesi istiyor. TÜBİTAK’TA her yılın başında bu bilirkişi listelerini gönderiyor. Bilirkişi listelerini gönderdikten sonra hakim herhangi bir davada her hangi ihtilafın çözümü noktasında istediği bilirkişiyi tayin ediyor. Bilirkişi belirlendikten sonra kişinin görüşü, düşüncesi, vereceği rapor kesinlikle TÜBİTAK’tan bağımsızdır. TÜBİTAK’ın altında kurumsal olarak imzası yoktur. Dolayısıyla bunu bizim TÜBİTAK raporu olarak sunmamız belki kısa sunum açısından medya kullanıyor ama bunun TÜBİTAK’ın kurumsal olarak verdiği bir rapor olmadığını belirtmek istiyorum. Bilirkişi incelemesini yapıyor bunun sonucunda mahkemeye bildiriyor. Sadece TÜBİTAK’ın araştırma yapısını, teknolojisini kullanıyor ama asla TÜBİTAK’ın bilirkişi raporunda bir etkisinin olması ve yönlendirme yapması mümkün değil.”
Son gündemdeki olayla ilgili TÜBİTAK’ın 4 yıl önce verdiği raporun 19 adet disk CD ile ilgili bir rapor olduğunu ifade eden Işık, “Yani 19 CD incelenmiş TÜBİTAK incelememiş. Bilirkişi heyeti incelemiş, Yapılan inceleme TÜBİTAK adına yapılan bir inceleme değil. O zaman 19 CD ile ilgili herhangi bir sonradan ekleme olmadığına yönelik bir rapor verilmiş. Son 2014 verilen raporda ise bir hard disk incelemesi yapımlaş ve hard disk incelemesine sonradan eklemeler olduğuna yönelik bir görüş ifade edilmiştir. Bu TÜBİTAK’ın kurumsal görüşü değildir. İnceleme TÜBİTAK’ın kurumsal incelemesi değildir. Tamamen Türkiye Cumhuriyeti yasalarından kaynaklanan bilirkişilik müessesinde çalışan 3 tane bilirkişinin kendi kanaatleri ve kendi raporlarıdır. Bilirkişinin raporu kendisini bağlar kurumu bağlamaz. Bizim burada en fazla durduğumuz nokta bir Türkiye markası olan dünyada da önemli saygınlığı olan TÜBİTAK’ın bu tip tartışmalı raporlarla gündeme gelmemesi. Ama takdir edersiniz ki bu konularla ilgili bilirkişilik hizmetini verende TÜBİTAK’taki uzmanlar oluyor. Bizim basından özellikle ricamız TÜBİTAK raporu olarak değil de TÜBİTAK’ta çalışan bilirkişilerin raporları olarak sunmanızdır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından daha doğru bir yöntem olur diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Bu raporun bir bilirkişi raporu olduğunu vurgulayan Işık, şöyle devam etti:
“4 yıl önce mahkeme bilirkişi heyetinden bir rapor istemiş. 4 yıl sonra farklı bir hard disk ile belki aynı bir konu olabilir ama farklı bir hard disk incelemesini yine bilirkişiden mahkeme istemiş ve bilirkişi tekrar bir rapor yazmıştır. Bunun kurumla ve bakanlıkla ilişkili bir durumu yoktur. Buradaki konjonktürel yorumlar yapmayı uygun bulmuyorum.”
Kaynak: İHA