26 Ocak Dünya Gümrük Günü
Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ragibe Coşkun yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Gümrük Örgütü’nün ulusal gümrük idarelerinin etkili ve verimli çalışmalarını sağlamak ve geliştirmek amacıyla kurulmuş bağımsız hükümetler arası bir kuruluş olduğunu belirtirken, sözleşmesi 1950 yılında imzalanan Gümrük İşbirliği Konseyinin resmi açılış oturumunun 17 ülkenin temsilcilerinin katılımı ile 26 Ocak 1953’de Brüksel’de düzenlendiği bildirdi.
Coşkun açıklamasında, 1994 yılında Gümrük İşbirliği Konseyi’nin adını Dünya Gümrük Örgütü olarak değiştirdiği belirterek, “Ülkemizin de kurucusu olduğu ve 179 ülkenin üyesi bulunduğu Dünya Gümrük Örgütü Gümrük İşbirliği Konseyi olarak ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihinden esinlenerek her yıl 26 Ocak gününü Dünya Gümrük Günü olarak ilan etmiştir. Her yıl 26 Ocakta Dünya Gümrük Örgütü üyesi ülkelerce uluslararası kutlanan Dünya Gümrük Günü için farklı temalar kullanılmakta ve belirli bir olaya dikkat çekilmektedir. 2014 yılı 26 Ocak Dünya Gümrük Günü için ‘İletişim: Daha İyi Bir İşbirliği İçin Bilgi Paylaşımı’ sloganı altında bir tema belirlenmiştir. Bu tema kapsamında; uluslararası ticaretin geliştirilmesinde ve kolaylaştırılmasında işbirliğinin sağlanması, sağlıklı iletişimin kurularak uluslararası eşya, taşıt ve yolcu hareketlerinin mevzuat, kurallar ve standartlara uygun olarak yürütülmesiyle ülke ekonomisine ve güvenliğine katkı sunan bir amaç benimsemiştir” ifadelerine yer verdi.
Gümrüklerin dünya pazarının, uluslararası ticaretin gelişmesinde ve ticaretin kolaylaştırılmasında hayati bir rol oynadığını bildiren Coşkun, açıklamasında şu sözlere yer verdi:
”Bu çerçevede Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğümüz Antalya, Isparta, Muğla ve Burdur il sınırları içerisinde, Alanya’dan Bodrum ve Milas’a kadar uzanan geniş bir sahil şeridinde toplam 17 bağlantı idaremizden oluşan teşkilat yapımızla, bölgemizdeki ithalat, ihracat, transit, posta, yolcu, yat turizmi vb gümrük hizmetlerini yürütmektedir. 2013 yılında gelen ve giden toplam 28.4 milyon yolcuya hizmet verilmiştir. Yine 2013 yılında bölgemizde 4.4 milyar dolarlık dış ticaret hacmi gerçekleştirilmiş, uluslararası ticaret ve muamelelerden 438 Milyon TL. tutarında vergi tahsilatı yapılmıştır. Bu çerçevede ülke ekonomisine katkı sağlayarak, dış ticaretimizde etkin rol üstlenilmektedir. Ayrıca, Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk bölgesinde yasa dışı eşya trafiği ve kaçakçılıkla mücadele kapsamında ise 2013 yılında 127 olayda 9 milyon 575 bin TL piyasa değerinde kaçak eşya ele geçirilmiştir.”
Turizmin merkezi olan bölgede; dış ticaretin değişimine paralel olarak sürekli kendini geliştiren, şeffaf ve hesap verilebilir yönetim anlayışı ile etkin bir gümrük hizmeti sunmanın amaç edinildiğini vurgulayan Coşkun açıklamasında şunları kaydetti:
“Gümrüklerimizde işlemlerin mevzuat hükümleri çerçevesinde en kısa sürede sonuçlandırılması için her türlü tedbir alınmış ve alınmaya devam edilmektedir. Hizmet kalitesini sürekli artıran, zorlaştıran değil kolaylaştıran, idari yük yükleyen değil yükü azaltan, gereksiz kırtasiye üretmeyen, kısaca yasal ticarette en kolay gümrük, yasa dışı ticarette en zor gümrük olan bir yapıyı oluşturmak hedeflenmektedir.”