İngiltere Polis Federasyonuna Reform Tavsiyesi

İngiltere'de bağımsız bir araştırma kuruluşu, kamuoyunda "plebgate" olarak bilenen polisin tartışmalı uygulamaları üzerine yayımladığı raporda, İngiltere ve Galler Polis Federasyonunda köklü değişiklere gidilmesi gerektiğini bildirdi.

Londra merkezli bağımsız araştırma kuruluşu RSA (Action and Research Centre), ülkede "plebgate" tartışmalarını takiben İngiltere ve Galler Polis Federasyonuna ilişkin yayımladığı son raporunda, federasyonun "baştan aşağı" değişikliklere gitmesi gerektiği kaydetti.

Eski İngiltere İçişleri Bakanı Müsteşarı Sir David Normington başkanlığında yazılan rapor, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Partinin eski parlamento grup başkanı Andrew Mitchell'ın polis memurlarına hakaret ettiği iddiasıyla patlak veren "Plebgate" konusunu takiben polisin uygulamalarını incelemek amacıyla hazırlanmıştı.
-"Plebgate" tartışmaları-
Eylül 2012'de başbakanlık konutundan bisikletiyle çıkarken ana kapı yerine bisiklet çıkışı olan kapıyı kullanmasını isteyen polis memurlarına "ayak takımı" anlamına gelen "pleb" diye hitap ettiği polis tarafından ileri sürülen Mitchell'in görev sınırlarını dışına çıktığı iddia edilmişti. Mitchell, suçlamalar karşısında görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.
Olay sırasında yaşananlara şahit olduğunu belirten bir kişinin, daha sonraları polis olduğunun açığa çıkmasını takiben, ülkede polisin görevini hakkıyla yerine getirdiği yönündeki güvenin kamuoyunda uzun süre tartışılmasına neden olmuştu.
Mitchell'ın polise "pleb" diye hitap ettiği iddiası üzerine tartışmalı olay kamuoyunda ve İngiliz basınında "plebgate" olarak anılmaya başlamıştı. İlerleyen günlerde, yaşanan olayla ilgili Mitchell, polise öfkeli karşılık verdiğini kabul etmiş, fakat "ayak takımı" kelimesini kullanmadığını savunmuştu.
-"Polis federasyonu endişe verici düzeyde güven kaybetti"-
Raporda, İngiltere ve Galler'de görevli 133 bin başmüfettiş ve memuru temsil eden Polis Federasyonu'nun uygulaması gereken 36 tavsiye sıralanırken, Polis Federasyonu'nun davranışları, işleyişi ve örgütlenmesi gibi alanlarda acilen reformlara ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.
Polis Federasyonunun içişleri ve finansal konularda yeterince şeffaflık ve açıklık göstermediği, üyelerine ve halka hesap verebilirliğinin zayıf olduğu ve profesyonel standartlarının yetersizliğinin vurgulandığı raporda, federasyonun kendi içerisinde "endişe verici düzeyde güven kaybettiği", kamuoyu nezdinde de "etkisini ciddi şekilde yitirdiği" belirtiliyor.
Bugün yayımlanan rapora ilişkin açıklamalarda bulunan Polis Federasyonu Başkanı Steve Williams, raporu okumanın "rahatsızlık verdiğini" ancak raporda belirtildiği üzere, federasyonun "derin kültürel değişime" ihtiyacı olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Kaynak: AA