Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili Onuruna Resmi Akşam Yemeği Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bugün Türk ve Gürcü vatandaşları, pasaportsuz olarak, sadece kimlik kartlarıyla birbirlerinin ülkelerine seyahat edebilmektedir.

Benzer bir şekilde, Batum Havalimanı iki ülke tarafından ortaklaşa kullanılmaktadır. Ayrıca ülkelerimiz arasında serbest ticaret anlaşması da mevcuttur. Çok yakında 'gümrüklerde tek pencere' uygulamasına geçmeyi hedefliyoruz” dedi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Gül, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gürcistan hükümet yetkilileri, bazı yabancı misyon temsilcileri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİKA Başkanı Serdar Çam, işadamları ve çok sayıda davetlinin katıldığı yemekte konuşma yaptı.

Konuşmasına, 27 Ekim'de yapılan seçimlerde göreve gelen Margvelashvili'yi tebrik ederek başlayan Gül, Margvelashvili’nin göreve başladıktan sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmesinin, ikili ilişkilere verilen değeri gösterdiğini belirtti.

Türkiye ve Gürcistan’ın, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış iki ülke olduğunu belirten Gül, “Dünyanın en eski sekiz orijinal alfabesinden birine sahip olması, Gürcistan'ın ne denli zengin bir kültürün ve köklü bir medeniyetin mirasçısı olduğunun ispatıdır. Parçası olduğumuz bu coğrafyada Gürcistan ile yüzyıllardır yan yana yaşıyoruz. İlişkilerimiz gücünü köklü mazisinden ve halklarımız arasındaki dostluk ve akrabalık bağlarından almaktadır. Günümüzde de Türkiye'de çok sayıda Gürcü kökenli vatandaşımız yaşamaktadır" dedi.

Türkiye ve Gürcistan’ın ortak amacının, bölgenin barış, huzur, istikrar ve refahına katkı sağlamak olduğunu kaydeden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu çerçevede, ikili düzeyde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesinde ve bölgesel projelerde güçlü bir işbirliği sergiliyoruz. Zira, Gürcistan'ın milli düsturu olan 'güç birliktedir', bizdeki ifadesiyle 'birlikten kuvvet doğar' ilkesinin, 'kazan-kazan' eksenli politikaların temeli olduğuna inanıyoruz. Gerçekleştirildiğinde asrın projesi olarak gösterilen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının arkasında yatan itici güç de budur. Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattının hayata geçirilmesini mümkün kılan irade de bu anlayışı yansıtmaktadır.”
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkilerin hızla entegrasyona doğru ilerlediğini ifade eden Gül, "Bugün Türk ve Gürcü vatandaşları, pasaportsuz olarak, sadece kimlik kartlarıyla birbirlerinin ülkelerine seyahat edebilmektedir. Benzer bir şekilde, Batum Havalimanı iki ülke tarafından ortaklaşa kullanılmaktadır. Ayrıca ülkelerimiz arasında serbest ticaret anlaşması da mevcuttur. Çok yakında 'gümrüklerde tek pencere' uygulamasına geçmeyi hedefliyoruz. 'Kazan-kazan' ilkesine dayanan bu yakın ve güçlü işbirliğimizin nimetlerinden halklarımız da istifade etmektedir. Her alanda ivme kazanan ilişkilerimiz, iş, ticaret, yatırımlar gibi alanlara da olumlu yansımaktadır" diye konuştu.

Kaynak: İHA