Havalimanını Gurbetçiler Ayakta Tutuyor

Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki Zonguldak Havalimanı'nda yurt içi seferler ilgisizlik nedeniyle sürdürülememesine karşın, ağırlıklı gurbetçiler olmak üzere 4 yılda Almanya'ya karşılıklı 588 seferde 98 bin 337 yolcu taşındı.

Trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı gerekçesiyle açılışından 3 yıl sonra 2002'de hiç yolcu uçağı inmeden kapatılan Zonguldak Havalimanı'nın yeniden faaliyete alınmasının gündeme gelmesiyle yapılan tespitlerde çevresindeki 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı'nın uçakların inişine engel olduğu belirlendi.
Bunun üzerine havalimanı, Bostancılar Dağı'nın bir bölümünün tıraşlanmasının ardından yeniden açılarak işletme hakkı Zonguldak Özel Sivil Havacılık AŞ'ye 25 yıllığına devredildi.
Almanya'nın Düsseldorf kentinden 21 Temmuz 2009'da ilk yolcu uçağının indiği havalimanına, o tarihten itibaren yurt dışından 588 yolcu uçağı iniş ve kalkış yaptı.
Yurt dışında sadece Düsseldorf ve Dortmund olmak üzere Almanya'ya sefer yapılan havalimanında 2009'dan itibaren 98 bin 337 yolcu taşındı.
Arsenal'in Türk asıllı Alman futbolcusu Mesut Özil'in La Liga'nın güçlü takımlarından Real Madrid'te oynadığı dönemde, kardeşi Mutlu, amcasının oğlu Serdar Özil, arkadaşları Barış Çiftçi ve Ramazan Yağcıoğlu ile özel uçakla iniş yaptığı havalimanı, çok sayıda iş adamı ve siyasetçinin kente ziyaretlerinde de kullanıldı.
- "Gurbetçilerin ilgisi"
Zonguldak Havalimanı Genel Müdürü Hasan Özşahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaz mevsiminde başlatılan yurt dışı uçak seferlerine 26 Kasım 2013'te ara verildiğini, seferlerin 3 Nisan'da tekrar başlayacağını söyledi.

Gurbetçilerin tatil durumuna göre sefer dönemlerinin ayarlandığını anlatan Özşahin, "Almanya'ya 2009'dan itibaren başlatmış olduğumuz uçuşlar bugüne kadar beklenen hedefler doğrultusunda düzenli şekilde sürüyor. Sadece Almanya'ya düzenli seferlere gurbetçilerin talebi her geçen yıl artıyor" diye konuştu.

Özşahin, nisanda başlayacak seferlere yönelik bilet satışlarının sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Geçen yıl uçak seferlerinde 28 bin 718 yolcu taşındı. Havalimanımıza 294 defa uçak iniş ve kalkışı olmuştur. Hedefimiz havalimanının kapasitesinin artırılmasıdır. Bu yıl yaz sezonu uçuş planını hazırladık. Geçen yıl haftada 3 olarak başlatılan seferler, 2014'te haftada 4'e çıkartıldı. Uçuş planının yaz mevsimi ortalarında haftada 5-6 sefere ulaşacağını tahmin ediyoruz. Yurt dışı uçuşları yine Düsseldorf ve Dortmund'a planlanmıştır."
- Zonguldak Havalimanı
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 1 milyon metrekare alanda 1991'de yapımına başlanan ve 11 Mart 1999'da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in açılışını yaptığı Zonguldak Havalimanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce 2002'de trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı gerekçesiyle hiç uçak inmeden kapatıldı. DHMİ Genel Müdürlüğünce 18 Ağustos 2006'da Zonguldak Havalimanı'nın işletmeye açılmasına yönelik karar alınarak 15 Eylül'de ihale yapıldı. İhaleye katılan iki firmadan Zonguldak Özel Sivil Havacılık AŞ, 25 yıllığına işletme hakkına sahip oldu.
Küçük uçakların daha rahat inip kalkmasının sağlanmasının yanı sıra büyük uçakların sefer yapabilmesi için havalimanının çevresindeki 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı'nın bir bölümü, 2008'de tıraşlanmaya başlandı.
Havalimanına 2009'un temmuz ayına kadar özel uçakların dışında yolcu uçağı iniş yapmadı.
Kaynak: AA