Toki'nin Yüzüncü Yıl Sahasında Planlama Yapması

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Yüzüncü Yıl'da yapımı devam eden stadyum bölgesinde planlama çalışması bulunduğu belirtilerek, kentin planlamasında asıl söz sahibi olan Büyükşehir Belediyesinin, TOKİ'nin kent merkezindeki imar planlamasını başka kurumlara gönderilen yazılarla öğrenmesinin acı ve kaygı verici olduğunu belirtti.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, TOKİ'nin Yüzüncü Yıl Tesisleri'nin bulunduğu alanda yapımı devam eden stadyum bölgesinde planlama yürüttüğüne yönelik bilgiler alındığı kaydedildi.
TOKİ'nin yapımı devam eden stadyum alanı yanında daha önce AVM ve rezidans yapılmak istenen 40 bin metrekarelik ticari parselde imar planı yapmaya yönelik adımlar attığı vurgulanan açıklamada, "TOKİ, yapılacak imar planıyla Antalya'da ne yapılmak istendiğini Büyükşehir Belediyesine sorma gereğini hissetmemiştir" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Kentin planlamasında asıl söz sahibi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, TOKİ'nin kent merkezindeki imar planlamasını başka kurumlara gönderilen yazılarla öğrenmesi çok acı ve bir o kadar da kaygı verici bir durumdur. Bir diğer kaygı verici durum ise planlama ile alana yapılabilecek AVM, rezidans benzeri yapılaşmanın kente getireceği yüklerdir. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak stadyuma karşı çıkmadığımızı ancak söz konusu alanda yapılması tasarlanan AVM ya da rezidans benzeri rant tesislerine karşı olduğumuzu her platformda dile getirmiştik. Stadyumun kentin değerlerinin satılarak değil, hükümet bütçesiyle yapılması gerekir. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak temel kaygımız, TOKİ'nin hazırlığını yaptığı imar planlamasıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından, Antalya'yı satarak kent estetiğine, ruhuna aykırı yapılaşmanın önünü açmasıdır. Söz konusu alanda stadyum dışında alana yapılacak rant yatırımları, Yüzüncü Yıl'a ağır bir trafik yükü getirmesinin yanında Meltem Mahallesi'nde çirkin bir görüntüye neden olacaktır. TOKİ'nin bu uygulamasına yönelik bölge halkının 'Gezi ruhuyla' tepki vereceğini ilgililere hatırlatmak isteriz."
Açıklamada ayrıca, kent merkezinde kamu kurumlarının yapacağı çalışmaların halktan gizlenerek yapılmasının "art niyet göstergesi" olduğu iddia edildi. TOKİ'nin imar planlamasıyla alanda neyi amaçladığını şeffaflık kaidesini göz önünde bulundurarak kamuoyuna açıklamak zorunda olduğunun belirtildiği açıklamada, Antalyalıların, kentin en değerli alanlarından biri olan Yüzüncü Yıl'da neler yapılacağını öğrenmesinin en temel hakları olduğu vurgulandı.
Kaynak: AA