Cuma Hutbesinde 'Erken Yaşta ve Zorla Evlilikler' Anlatılacak

Van Müftülüğünce yarınki cuma hutbesinde, İslam dininin zorla ve erken yaşta evlendirmelere karşı yaklaşımı ele alınacak.

Müftülükten yapılan yazılı açıklamaya göre, son günlerde gündemde yer bulan zorlama evlilik ve çocuk gelinlerle ilgili sorun cuma namazı hutbesinde işlenecek.
İslam'ın bu tür evliliklere bakışını konu alan hutbe metninde, aile kurumunun önemi, İslam'ın emrettiği kutsal bir bağ olan evlilik ve eşler arasındaki hayat müşterekliği konuları yer alacak.
Allah'ın insan soyunun korunması ve devamı, bununla beraber yeryüzünün imarı için evliliği meşru kıldığı anlatılan hutbe metninde, şu ifadelere yer verilecek:
"Dinimizin emri olan evlilikte tarafların mutlak rızası aranır. Gelin ile damat, anne babaları veya başka birileri tarafından tehdit edilerek veya kendilerine şiddet ve baskı uygulanarak evlenmeye mecbur edilirse buna zorla evlilik denir. Peygamberimiz, kızların izni olmadan zorla evlendirilmelerinin doğru olmayacağını, 'dul kadın kendisiyle istişare edilmeden, henüz evlenmemiş kız da izni alınmadan evlendirilemez' ifadeleriyle bildirmiştir."
İslam'ın zorla evliliğe rıza göstermediğine dair çarpıcı örneklerden birinin de Hadis-i Şerif ile anlatılacağı belirtilen hutbede, zorla evlendirilmek istenen bir kızla ilgili Hz. Muhammed'in verdiği karar ve İslam'ın bu tür evliliklere karşı çıktığı anlatılacak.
-Telafisi güç tahribatlara neden olabiliyor
Hutbenin özellikle küçük yaşta evlendirmelerle ilgili kısmında, kurulan yuvanın gelecekte görebileceği zararlar ve anne babalara düşen görevler ele alınacak. Zorla ve küçük yaştaki evliliklerin, bazı telafisi güç tahribatlara neden olabildiği, eşlerin psikolojisine ve sağlığına zarar verdiği de aktarılacak.
Kaynak: AA