Tarım Hibe Desteklerinden Yararlanılması İstendi

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında hibe desteklemelerinden yararlanılması istendi.

Tarım Hibe Desteklerinden Yararlanılması İstendi

Malatya’nın Arguvan İlçesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal KKYDP kapsamındaki hibe desteklemelerinin anlatıldığı bir toplantı düzenlendi.

Bilgilendirme toplantısına Arguvan Kaymakamı Zafer Oktay, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Vahap Şahin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürvekili Tufan Karakuş, Arguvan Ziraat Odası Başkanı Kudret Kılıç, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ve üreticiler katıldı.

Arguvan Kaymakamı Zafer Oktay, toplantıda yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılık alanında ilçe olarak daha iyi noktalara gelmenin gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

Hayvan varlığının geçen yıllara göre arttığını belirten Oktay, şöyle konuştu: "Hayvancılığın yanı sıra su ürünleri üretiminde Malatya’da birinci durumdayız. Yeni yeni projeler üretip ilgili müdürlüklere sunmanız için Kaymakamlığımız ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzden her türlü desteği alabilirsiniz. Daha fazla proje üreterek teşvik ve hibelerden yararlanmamız lazım. TKDK’ya arıcılık konusunda projeler sunduk. Onlarda kısa zamanda sonuçlanacaktır. Bu projelerin hazırlanmasındaki gayretlerinden dolayı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz personeline teşekkür ederim.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise, şunları söyledi: “Bakanlığımız 2013 yılında Tarım ve Hayvancılığa 9 Milyar TL destek verdi. Bu desteklemelerin yaklaşık 1/3’ünü hayvancılık teşkil etmektedir. Tarladan sofraya tüm aşamalarda Bakanlığımız üreticilerimize gerek teşvik gerek hibe şeklinde desteklemeler sağlıyor. Malatya’da hayvancılık son yıllarda ivme kazandı. Arguvan İlçemizin de hayvancılık alanında ne kadar iyi olduğu gözardı edilemez. Malatya’nın hayvancılık potansiyelinin 1/5’ini Arguvan ilçesi teşkil etmektedir. Hayvancılık da önemli olan yem temini olduğu için nadas alanlarımızı daraltıp yem bitkisi üretimini artırmalıyız. Bu bölgemiz sulama yönünden sıkıntılı fakat kuruda yetiştirilebilen yem bitkilerimiz mevcut. Bakanlığımız bu yem bitkilerini de desteklemektedir."
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında sabit yatırımlara yüzde 50 hibe desteği verildiğini anlatan Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kapsamda proje yaparsanız koyun ve keçi ağılları, sağım ünitesi ve depolama tankı için bu hibeden yararlanabilirsiniz. Artık modern tarımı ve hayvancılığın gerekliliklerini yerine getirmemiz lazım. Proje üretip teşvik ve hibelerden azami yararlanmanın çabası içerisinde olmalıyız. 2014 yılında açacağımız kurslarla Sürü Yönetimi kursu vereceğiz. Bu kursta başarılı olanlar sertifika almaya hak kazanacak. Sertifikaların iş imkanı açısından faydalı olacağı kanaatindeyim.”
Konuşmaların ardından 2011/1409 sayılı Bakanlar Kurulu kararına dayanılarak hazırlanan ve 14 Aralık 2013 tarih ve 28851 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 2013/59 No’lu Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Tebliği ve Tebliğin uygulama esasları hakkında Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Vahap Şahin ve konu sorumlusu Ziraat Mühendisi Mustafa Taşdoğan tarafından bilgi aktarıldı. Yatırımcılara program kapsamında yatırım yapmaları için çağrıda bulunuldu. Yatırımcıların projelerini 27 Ocak 2014 tarihine kadar Tarım İl Müdürlüğü’ne sunabilecekleri belirtilerek, proje hazırlama safhasında İl Müdürlüğü görevlilerinin bu konuda her türlü teknik desteğin sağlanabileceği söylendi.

Yapılan açıklamada, tarımsal destekler şöyle belirtildi: "Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı, Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesislerinin yapımı, koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projelerinin hibe desteği kapsamında değerlendirildiği belirtilen projelere gerçek kişi başvuruları için 300 bin TL ve tüzel kişi başvuruları için de 800 bin TL'ye kadar olan hibeye esas proje bütçesinin(KDV hariç) yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verildiği bildirildi.


Kaynak: İHA