Akdoğan: Kimse hükümete posta koymaya kalkmasın

Başbakan Erdoğan'ın siyasi başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akdoğan: Kimse hükümete posta koymaya kalkmasın
Yalçın Akdoğan, PKK'lı Cemil Bayık'ın sürece ilişkin açıklamalarına sert yanıt verdi.

PKK'nın Kandil'deki 1 numaralı ismi Cemil Bayık, 'Devlet şu ana kadar bir adım atmadı. Bu şu anlama geliyor: Sorunu çözmek istemiyor, ezmeyi esas alıyor. Savaşmak istiyor. Buna karşı kendimizi savunacağız. Gerillayı durduruyoruz' demişti.

Yalçın Akdoğan, Cemil Bayık'ın bu sözlerine ' Bu süreci olumsuz etkiler. Kandil başından beri bu işte ayak direyen taraf olduğu biliniyor. İlk baştan beri bu sürece karşıydı. Taktik bir takım açıklamalar yapılarak süreç başka yerlere çekilmeye çalışılıyor. Süreç normal seyrinde devam ediyor. Biz gerekeni yaptık artık siz de gerekeni yapın yaklaşımı doğru değil. Kimsenin hükümete posta koyma hakkı yok. Herkes üzerine düşeni yapsın' dedi.

Akdoğan sözlerine şöyle devam etti:

'Hükümet hangi adımı atacak buna yine hükümet karar verir. Hükümet tek başına şu yaparım demiyor. Meclis'te konuşuluyor uzlaşı sağlanan konular da oluyor uzlaşı sağlanmayan konularda oluyor. Diyarbakır'da Nevruz konuşmasında verilen mesaj fikri oluşturuyor. Silahla değil siyasetle bu iş olacak diyorlardı. Son dönemlerde taktik gereği yine silahı öne çıkaran bir açıklama var. Bu tür konuları konuşmak sürece zarar verir, umutları söndürür. Bu konuların çok fazla konuşulmamısını düşünüyorum. Süreç sonsuza kadar sürecek bir süreç değil. Halkın benimsemesi ve siyasi kanadın birlikte hareket etmesiyle sonuçlanacak bir süreçtir. Göstermelik bir adımlar değil örgütün daha ciddi bir adım atması gerekir. Öcalan'ın sözünü boşa çıkarmamalıdırlar.'

SURİYE MESELESİ


Yalçın Akdoğan, Suriye'ye yapılması planlanan olası operasyonlar ve bölgedeki duruma ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

'Operasyon ne zaman olur bilemiyoruz. Kongre'de bunun konuşulması önemli bir aşama. BM'nin raporu önümüzdeki hafta açıklanmış olacak. Bunlar kritik aşamalar. Ama hangi aşamada bu karar verilir bilmiyorum. Savaş istemiyoruz sözleri boş şeyler. Orada zaten savaş var. Giderek derinleşen bir savaşı durdurmaya yönelik bir operasyon bu. 10 bin civarında çocuk ölmüş, Suriye tarihi çöküyor. Bunu bir savaş çığırtkanlığı olarak görülmemelidir. Bu Irak müdahalesi gibi değil. Kosova, Bosna'daki müdahale zulmü bitirici olmuştur. Kim o zaman müdahale etmemesini istemiştir. Nitelik önemli. Sonuca doğrudan etki edecek bir müdahale olmalıdır. Kategorik ittifaklar yok. Artık olay bazlı ittifaklar oluşuyor. Kimi ülkeler, Suriye'de muhalifleri, Mısır'da darbecileri destekliyor. Başbakanımız söyledi. Bu sürecin bir parçası olabileceğimizi. Ama şu ana kadar resmi bir talep gelmedi. Şimdiden adını koymak doğru değil. Türkiye bu sorundan doğrudan etkilenen bir ülke. Bu yüzden fikren bu süreci destekliyoruz. Kürt devleti kurulacak sözleri doğru değil. Kürt devleti kurulacağı falan yok. Bütün ihtimalleri nazara alıp tedbirleri almak lazım. Bunu yapmak Esed için bir intihar olur. Türkiye'ye saldırması NATO'nun işin içine girmesi demektir. Yaparsa da bunun karşılığı gelir.