İzmir'deki Suriyeliler Sorunlarına Çözüm Arıyor

İZMİR - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, başta sağlık ve eğitim olmak üzere çeşitli alanlardaki sorunlarını çözmek için İzmir'de dernek kurdu.

Mültecilerle Dayanışma Darneği'nde basın toplantısı düzenleyen İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, kentte yaşayan Suriyeli sığınmacı sayısı ve yaşanan sıkıntıların artması üzerine dernek çatısı altında bir araya gelmelerinin zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Suriye'de yaşanan iç savaşın en kısa zamanda sona ermesini ve Suriye halkının barış günlerine dönmesini temenni eden Ali, "Sığınmacıların yaşadığı sıkıntıları aşması için yüz yüze gelebilmemiz ve beraberce tek bir el olmamız önemli. Zor durumda olan sığınmacılara yardımcı olacağız. Biz daha yeni başlıyoruz. Umarız her şey akışında devam ederse tüm Suriyelilere yardımcı olmak istiyoruz" diye konuştu.

İzmir'e resmi yollarla gelenlerin yanısıra pasaportsuz ve kimliksiz olarak gelenlerin de olduğunu ifade eden Ali, İzmir'deki Suriyeli sayısının 100 bini aşmış olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Ali, şöyle konuştu:

"İzmir'e gelen Suriyeli mültecilerin çoğu fakir ve çok zor durumdalar. Parklarda ve sokaklarda yaşayanlar da var. Ballıkuyu, Agora, Çimentepe, Gediz, Cennetçeşme, Kadifekale gibi ucuz yerleri yaşamak için tercih ediyorlar. En büyük sıkıntıların başında eğitim ve sağlık problemleri geliyor. Hamile kadınlar hastaneye gittiklerinde kapıda kalıyor. AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait'in yardımı ile birkaç kez bu sorunu aştık. Ancak lokal çözüm yerine bu konuda düzenlemeler gerekiyor. Biz siyasi bir oluşum değiliz. Kimse Yok Mu, İHH, Kızılay, Mardinliler Vakfı ve Mültecilerle Dayanışma Derneği'ne yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz."

-"İç savaş bitince dönecekler"

Türkiye'nin kendilerine kalplerini ve gönüllerini açtığını, her türlü konuda yardımcı olduğunu, Suriye halkının bu yardımları unutmayacağını dile getiren Ali, "Her zaman bunu güzel bir şekilde anacağız, her şey için teşekkür ediyoruz. İç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriyelilerin yüzde 99'u ülkelerindeki iç savaşın sona ermesinin ardından dönecektir. Çünkü onlar burada büyük zorluk çekiyorlar, dil en büyük sıkıntı. Gurbet zorlukları vardır. Bu insanlar sandığınız gibi değil, Suriye'de evlerini, tarlalarını, işlerlerini bırakıp geldiler. Orada daha güzel yaşıyorlar mutlaka, savaş biter bitmez döneceklerdir" diye konuştu.

-Suriyeli çocukların eğitimi için 3 okul sözü

Gazetecilerin "Suriye Ulusal Konseyi'nden maddi manevi yardım geldi mi?" sorusu üzerine Ali, şimdiye kadar maddi manevi destek almadıklarını ancak İzmir'de Suriyeli çocukların eğitimi için okul açılması durumunda destek alacaklarını ifade etti.

Ali, şunları kaydetti:

"Son aşamalarda eğitim konusunda bağlantı kurduk. Bize söz verdiler öğretmenlerin maaşını verecekler, kitap gönderecekler. Milli Eğitim Müdürü ile görüştük. Bize sıcak baktılar. Şu anda en yakın zamanda sonuçlanacakmış, 3 okul kurulacak, Konak, Buca ve Karabağlar ilçelerinde. Öyle bir söz aldık. Suriye Ulusal Konseyi, sonuçlanınca maddi manevi ve kitap konusunda tam destek verecekmiş."

Ali, Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığı'na geçirilerek AK Parti'ye oy kullandırılacağı şeklinde iddialar olduğunun hatırlatılması üzerine de böyle birşeyi ilk defa duyduğunu, iddianın gerçek dışı olduğunu söyledi.

Yönetim Kurulu Üyesi Necma Seraj ise sağlık sorunu bulunan Suriyeli sığınmacıların sıkıntılarının öncelikli olarak çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA