Türkiye'den Gazze'ye Tarımsal Kalkınma Desteği

ANKARA - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Filistin Gazze Şeridi'nde tarımsal kalkınmanın desteklenmesi kapsamında, Gazze Tarım Bakanlığına bütün ekipmanları ile 10 traktör ve 2 arazi aracı teslim edildi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre proje, Gazze Tarım Bakanlığından gelen destek talepleri üzerine, Gazze Şeridi'nde tarım alanında yaşanan sıkıntıların azaltılması ve tarımsal kalkınmanın desteklenmesi, Gazzeli çiftçilerin eğitimi, tarım arazilerinin kontrolü amacıyla TİKA ve Gazze Tarım Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirildi.

Proje kapsamında 2 dört çeker arazi aracı, 10 traktör ile 5 taraklı 9 dişli pulluk, 5 taraklı 2 dişli pulluk, 2 çukur açma makinası, 2 hububat biçerdöver makinesi, 5 kultuvatör TİKA tarafından temin edildi.

Temin edilen araçlar ve malzemeler törenle yetkililere teslim edildi.

Törene Gazze Tarım Bakanı Ali Tarshawi, Gazze Tarım Bakanlığı Planlama ve Politikalar Genel Müdürü Nabil Abu Shammala, TİKA ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Gazze'deki Belediye Başkanları ve Gazzeli çiftçiler katıldı.

Bakan Tarshawi, Türk halkı ve hükümeti ile Filistin halkı arasında tarihi gönül bağlarının olduğunu, geçmişten gelen bu ilişkilerin günümüzde de her geçen yıl arttığını söyledi.

TİKA aracılığıyla reel kalkınma odaklı yardım çalışmaları, aktardıkları tecrübe ve birikim ile verdikleri cesaretten ötürü Türk hükümetine ve Türk halkına teşekkür eden Tarshawi, 10 traktör ve 2 tarımsal araştırma aracından en iyi şekilde faydalanılacağını söyledi.

Gazze Tarım Bakanlığı Planlama ve Politikalar Genel Müdürü Nabil de projenin Gazze'deki tarım sektörü için çok önemli ve son derece faydalı olduğunu belirterek, destekleri için Türkiye'ye teşekkür etti.

-Projenin amacı

Projeyle, toplam ekilebilir tarım arazisi 120 bin dönüm olan Gazze'deki tarımsal üretim ile verimliliğin artırılması ve gıda güvenliğinin iyileştirilmesi amaçlanıyor.

Gazze Şeridi'nin İsrail ile sınırında bulunan ve halihazırda kullanılamayan, yüksek verimliliğe sahip Gazze Şeridi'ndeki 120 bin dönümlük ekilebilir arazinin 30 bin dönümlük kısmının tarıma açılması planlanıyor.

Hibe edilen 2 arazi aracı sayesinde, Tarım Bakanlığı uzmanlarıyla, Gazzeli çiftçiler arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi, çiftçilere çeşitli eğitimler verilerek bilinçlendirilmeleri ve hangi ürünlerin ekileceği konusunda rehberlik hizmetleri verilmesi de sağlanacak. Proje ile tam donanımlı hibe edilen 10 traktör ve 2 arazi aracının yanı sıra tarımsal araştırmalar yapılmasına ve hayvancılığın geliştirilmesine dönük çalışmalar kapsamında Gazze Tarım Bakanlığında görevli ziraat mühendisleri, veteriner hekimleryle Filistinli çiftçilere eğitimler verilmesi de amaçlanıyor. Bu çerçevede, Gazze şeridindeki 3 bin 500 çiftçiye doğrudan tarımsal danışmanlık hizmeti sunularak, bölgede icra edilen tarımsal faaliyetlerin sürekli bir şekilde takip ve değerlendirilmesinin yapılması mümkün olabilecek.

Kaynak: AA