Eğitimcilerden Yeni Sınav Sistemi Uyarıları

Denizli Dershanecileri ve Eğitim Yatırımcıları Derneği (DEYDER), Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın açıkladığı yeni sınav sisteminin yeni sorunlara gebe olduğunu açıkladı.

Eğitimcilerden Yeni Sınav Sistemi Uyarıları
DEYDER Yönetim Kurulu, sınav sistemindeki son değişikliklerle ilgili Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Çözüm Dershanesi’nden Gökhan Aydın, Uğur Dershanesi’nden Ersan Köse, Sınav Dershanesi’nden Ferhat Tosun, Seviye Dershanesi’nden Mithat Çatlık ve Körfez Dershanesi’nden İdris Albayrak katıldı.

Toplantıda DEYDER’in görüşlerini açıklayan Başkan Gökhan Aydın, bugüne kadar Denizli’de eğitim ile ilgili her türlü projede yer almaya çalıştıklarını ve Denizli’ye yakışır bir şekilde hizmet ettiklerini söyledi.

Denizli’nin en rağbet gören kurumları olan Çözüm, Sınav, Seviye, Uğur ve Körfez Dershaneleri olarak hep dürüstlük içerisinde kurumsal kimliklerinden taviz vermeden çok farklı bir anlayışla hizmet ederek halkın haklı teveccühünü kazandıklarını belirten Gökhan Aydın, “Biz dershaneciler olarak işini iyi yapan kurumların desteklenmesini, sektörün düzenlenmesine ihtiyacı olduğunu, öğrencilerimize daha güzel hizmet nasıl olur konusunda hep daha iyinin aranması gerektiğini de söyledik. Çünkü bizler ciddi bir istihdam kaynağıyız. Bugün resmi rakamlar göstermektedir ki, 100 bine yakın dershanelerde çalışan bulunmaktadır. Ciddi olarak fırsat eşitliği sağlıyoruz. Dershanelerin bir sebep değil bir sonuç olduğunu da hepimiz biliyoruz. Ve kimse zorla dershanelere gelmemektedir. Tüm gelişmiş demokratik ülkelerde buna benzeyen yapıları görmek mümkün” dedi.

Açıklanan yeni sınav sistemini eleştirmeyeceklerini, sadece hayırlı olması dileğinde bulunabileceklerini belirten DEYDER Başkanı Gökhan Aydın, ”6. 7 ve 8. Sınıf öğrencilerimizin bundan sonra şu şekilde puanlaması olacaktır. Öğrencilerimiz bu yıl 8. Sınıfta 1. Dönemde 6 farklı dersten (Aralık ayında) yazılı olacaktır. Bu yazılılar merkezi sınav şeklinde gerçekleştirilecektir. 2. Dönem de (Nisan ayı) yine 6 farklı dersten öğrencilerin yazılıları merkezi sınav olarak gerçekleşecektir. Temel eğitimden ortaöğretime geçiş adı verilen yeni sistemle 8. Sınıf öğrencileri yılda 12 merkezi sınava girecek. Sınavlar Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılacak. 2 yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da 2.si merkezi sistemle düzenlenecek. Sınavlar 2 günde yapılacak ve o günlerde ders işlenmeyecek. Sorular ise çoktan seçmeli yani 4 seçenekli olacak. Yanlışlar ise doğru cevapları götürmeyecek. Öğrenciler bu merkezi sınavlara kendi okullarında girerken öğretmenler farklı bir okulda görevlendirilecek. Yazılı sınavların bu şekilde yani 3 yılda 36 tane olması dershaneciliğin, özel ders alımının, etüt merkezlerinin artmasına neden olmayacak mıdır? Bununla birlikte vergisini ödemeyen merdiven altı dershanelerinde çoğalacağını söylemek çokta sürpriz olmayacaktır. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz, bu sınav anlayışının seneye değişebileceğini uygulama konusunda da sorunların çıkabileceğini de öngörebiliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA