Macaristan'da İlk ve Ortaöğretimde Din Dersi Mecburi

BUDAPEŞTE - Macaristan'da Başbakan Viktor Orban yönetimindeki hükümetin son yaptığı düzenlemeyle ülke genelinde ilk ve orta okullarda din bilgisi derslerinin mecburi olarak okutulmasını öngören kanun yeni eğitim yılında resmi olarak uygulanmaya başlandı.

Yapılan düzenlemeye göre, ilk ve orta okullarda din kültürü ya da ahlak bilgisi dersleri arasında seçim yapılacak, ailelerin yönlendirmesiyle bu dersler öğrencilere yeni eğitim döneminde mecburi olarak okutulacak.

Başbakan Orban, yeni eğitim yılının başlaması vesilesiyle yaptığı konuşmada, bu düzenlemeyle Macar gençliğinin, okullarda dini ve ahlaki konularda bilgilendirileceğini, ülke genelinde uyuşturucu, alkol ve benzeri alışkanlıkların önüne geçilmesinin hedeflendiğini, gençler arasında şiddetin en aza düşürülmesinin planlandığını söyledi.

Macaristan'ın milliyetçi partisi JOBBİK'in başkanı Gabor Vona da hükümete bu konuda destek verdiklerini, yenin kanunun ülkeye ve ülke gençliğine faydalı olacağını ifade etti.

Macaristan'da sosyalist ve liberal partilerin karşı çıktığı mecburi din eğitimi düzenlemesinin, ülkenin çoğunluğu tarafından kabul göründüğü belirtiliyor.

Düzenleme aynı zamanda okullarda polislerin uyuşturucu ve çetelerle mücadele çerçevesinde seminerler vermesini, okul çevrelerinde öğrencilerle yakın ilişkiler kurularak suçun önüne geçilmesini de öngörüyor.

Kaynak: AA