Davutoğlu: 'Yeni Bir Kimyasal Saldırı Mülteci Akınını Artırır'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de yeni bir kimyasal saldırının, 2 milyonu aşan mülteci akınına ivme kazandıracağı uyarısında bulundu.

Bakan Davutolu, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından düzenlenen “Suriye’ye Komşu Ülkeler Bakanları” toplantısı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bugünkü toplantının önemini vurgulayan Davutoğlu, "Çünkü kimyasal saldırı sonrasında, istemeyiz, Allah muhafaza eylesin, deriz ancak daha fazla mülteci akını söz konusu olabilir. Türkiye olarak bunun için, bunu öngördüğümüz için, bu mülteci akışındaki artıştan korktuğumuz için, çok uzun süredir BM nezdinde mülteciler konusunun ele alınması talebinde bulunuyorduk" dedi.

"REJİMİN UYGULADIĞI YÖNTEMLER MÜLTECİ SAYISINI ARTIRDI"
Davutoğlu, "Bildiğiniz gibi Suriye'de yaşanan krizde rejimin uyguladığı yöntemler dolayısıyla her yeni tansiyon yükselmesinde, şiddetin artmasında mülteci krizi büyük bir ivme kazanıyor. Dün itibariyle yurt dışındaki Suriyeli mülteci sayısı 2 milyonu aştı. Geçen sene bu sayı ülkemizde 50 bin civarındaydı, şu anda 500 bin civarında. İki sene önce ise Türkiye'de yaklaşık 7 bin 500 civarında mülteci vardı. Bu artışın sebebi, uygulanan şiddetteki kitlesel yıkımlara sebebiyet veren yöntemler. Mülteci sayısı 7,500 iken, keskin nişancılarla ve hafif silahlarla yapılan saldırılar söz konusuydu. Bu sayının 50 bine çıkmasına sebep özellikle tank ve top ateşleriyle sivil halkın saldırıya maruz kalmasıydı. 500 bine çıkması, son bir yıl içinde ise, hava bombardımanı ve Scud füzelerinin kullanılması dolayısıyla bu arttı" şeklinde konuştu.

"MÜLTECİ SORUNUNA ULUSLARARASI FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"
Bakan Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"Geçen sene 30 Ağustos 2012'de BM Güvenlik Konseyi mülteciler gündemiyle toplanmıştı, bu sene de bizim girişimimizle komşu ülkeler BM Mülteciler Yüksek Komiseri Başkanlığında bir araya geldi. Birkaç konu üzerinde durduk. Birincisi tabii komşu ülkeler üzerindeki mülteciler yükü nasıl hafifletilebilir. Var olan mültecilerin durumları ile ilgili her ülke toplantıda bir bilgi sunumunda bulundu. Uluslararası toplumun komşu ülkelere desteği çok minimal düzeyde kaldı. Onun için bu desteğin nasıl artırılabileceği konusu ve küresel bir farkındalık oluşturmak için yapılacak faaliyetler konusunda bir ortak çalışma grubu oluşturulmasına da karar verildi.

"

"GELECEK AY TÜRKİYE'DE TOPLANACAĞIZ"
"Ayrıca bundan sonraki muhtemel gelişmeler de göz önüne alınarak dört ülke arasında düzenli toplantılar yapılması hususunu ele aldık. İnşallah önümüzdeki aylarda, muhtemelen ekim ayında Türkiye'de dört ülke ve BM bir araya gelecek. Eylül ayında da, yine burada 30 Eylül'de bu konuda bir araya geleceğiz. Bunu sürekli gündemde tutmak kararlılığındayız. Bütün komşu ülkeler benzer şikayetleri dile getirdi. Uluslararası toplumun duyarsızlığı ve uluslararası toplumun bu mülteci akınına yol açan saldırıların, eylemlerin durdurulması yönündeki pasifsizliğinin doğurduğu sonuçlar üzerinde de yoğun bir istişare imkanı bulduk. Ayrıca ortak planlamalar için de ortak bir çalışma grubu kuracağız."
Kaynak: İHA