14. İpsala Çeltik Kültür ve Sanat Festivali Başladı

İpsala Belediyesi'nce düzenlenen 14. İpsala Çeltik Kültür ve Sanat Festivali başladı.

Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksekokulu'nun önünde toplanan festival korteji, bando eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından sergi ve stantların açılışı yapıldı.

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, açılışta yaptığı konuşmada, çeltik hasadının yakın zamanda yapılacağını söyledi.

Çeltik çiftçisinin somut beklentileri olduğunu ifade eden Gürkan, "Çiftçi, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin çeltik fiyatını net olarak açıklamasını, yurt dışından çeltik ithalatının durdurulmasını, elin GDO'lu pirinci ile kendisinin alın teriyle ürettiği pirincin ayrı ambalajlara konulmasını, bulgurda olduğu gibi pirinçte de KDV'nin yüzde 1'e çekilmesini somut olarak bekliyor. Yoksa birkaç yıl içerisinde zaten kendi tüketimimize yetmeyen üretim iyice dibe vuracak" şeklinde konuştu.

Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç da Türkiye'de çeltik üretiminin yarısının Edirne'de yapıldığını söyledi.

İpsala'da çeltiğin hasat döneminin şenliklerle kutlanmasının güzel bir etkinlik olduğunu belirten Tanç, bölgenin alın teriyle ürettiği çeltiğin kaliteli olduğunu ifade etti.

İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ise bu festivalde çeltikçinin sorunlarının kamuoyuna anlatıldığını ve emeğinin boşa gitmemesi için uğraşıldığını belirtti.

İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz de 14'üncüsü yapılan festivalin, İpsala pirincinin tanıtımında çok önemli bir yeri olduğunu kaydetti.

-Kurbağa yarışı ilgi çekti

Konuşmaların ardından düzenlenen kurbağa yarışında Şükrü Oğuz birinci, Emin Berk Bucak ikinci, Emre Batı ise üçüncü oldu. Renkli görüntülere sahne olan yarışta dereceye giren kurbağaların sahiplerine ödülleri Tanç, Gürkan, Gürbüz ve Karagöz tarafından verildi.

Öte yandan, folklor gösterilerinin düzenlendiği festivalde, İpsala'da üretilen çeltikten yapılan pilav ve ayran ikram edildi.

Türk Halk Müziği sanatçılarının konser verdiği festivale, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Festival, 8 Eylül'de sona erecek.

Kaynak: AA