Kazan’da Şal ve Kama Kuşanma Töreni

Ankara Seğmen Günü Şal ve Kama Kuşanma Merasimi bu yıl Kazan’da yapıldı.

Kazan’da Şal ve Kama Kuşanma Töreni
Ankara Oğuz Seğmenleri Derneği tarafından düzenlenen merasime katılan Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk genç seğmenlere kamalarını taktı.

Program 27 Aralık 1919’da Atatürk’ün Ankara’ya gelişinde seğmenler tarafından karşılanmasının temsili olarak canlandırılmasıyla başladı.

Ardından bu yıl içinde seğmen olmaya hak kazanan gençler adına protokol huzurunda sembolik olarak şal ve kama kuşanma merasimi yapıldı. Seğmen başı seğmen adayına arkadaşlarının huzurunda seğmen olmanın gerektirdiği görev ve sorumlulukları hatırlatarak öğüt ve temennilerde bulundu. Genç seğmenin kamasını ise Belediye Başkanı Lokman Ertürk taktı.

Belediye Başkanı Lokman Ertürk burada yaptığı konuşmada Atatürk’ü Ankara’ya gelişinde karşılayan seğmenlerin torunları olmaktan gurur duyduklarını belirterek, o buhranlı dönemlerde Ankara halkının yiğitçe mertçe ulu önder Atatürk’e kucak açtığını söyledi.

Dernek Başkanı Ayhan Ertürk de yıl içerisinde seğmen olmaya hak kazanan gençlerin bir festival ve piknik havasında düzenlenen şal ve kama kuşanma merasimiyle seğmenlik yemini ederek seğmen olduklarını söyledi.

Gençlerin 8-10 yıl öncesine göre türkülere ve folklora karşı ilgilerinin arttığını bunda televizyon programları başta olmak üzere medyanın etkisinin önemli rol oynadığını dile getiren Dernek Başkanı Ertürk, “Bu yıl 10 gencimiz törenle seğmen oldu. Gençlerimiz seğmenliği bir kursa giderek değil, dernek binamızda her hafta düzenlenen Divan Ayağı ile sohbet ve muhabbet ortamına katılarak hem seğmenlik kültürünü ve ruhunu yaşıyorlar, hem de seğmen oyunlarını öğreniyorlar” dedi.

Erken saatlerde gelerek Kazan Spor ve Piknik alanını dolduran davetlilere, Beypazarı güveci ile gözleme ve ayran ikram edildi. Seğmenler de Ankara yöresi halk oyunlarından örnekler sundular

Kaynak: İHA