Nizip Çayına Atık Su Karıştığı İddiası

Nizip ilçesine bağlı iki köy ve bir mahallenin sakinleri, tarımsal sulama ve hayvan sulamada kullanılan Nizip çayına atık su karıştığı iddiasıyla eylem yaptı.

Nizip çayı sularını tarım ve hayvancılıkta kullanan ilçeye bağlı Adaklı ve Boyluca köyleri ile Salkım beldesine bağlı Atatürk Mahallesi sakinleri, Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalardan çaya atık su bırakıldığını, bu nedenle tarım arazilerinin, hayvanların ve dolayısıyla insanların sağlığının bozulduğunu öne sürdü.

Adaklı köyünde bir araya gelen Adaklı ve Boyluca köylüleri ile Atatürk Mahallesi sakinleri, pankart açıp sloganlar atarak sorunun çözülmemesi durumunda gelecek yıl yapılacak olan yerel seçimlerde oy kullanmama kararı aldıklarını ifade etti.

Adaklı köyünün giriş ve çıkışlarına da "Organize Sanayi Bölgesinin suyu kesilmedikçe seçime hayır" pankartı asıldı.

Adaklı köyü muhtarı Mustafa Taş, gazetecilere yaptığı açıklamada, atık sulardan bir an önce kurtulmak ve buradaki yaşamın yeniden canlandırılmasını istediğini ifade ederek, "Eğer bu sularımız temizlenmez ve suyumuza karışan atık sular kesilmezse biz köylüler seçime gitmeyerek duruma tepkimizi sürdüreceğiz" dedi.

Keret Adaklılar Sosyal Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyesi Mustafa Kesen ise Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalarından Nizip çayına bırakılan atık suların içme suyu, tarımsal suları ve doğal kaynakları kirlettiğini iddia etti.

Çaydan tarım arazileri sulanan köylerde sebze fideleri ile meyve ağaçlarının kuruduğunu, insanlar arasında hastalıkların arttığını öne süren Kesen, "Artık bizler bu işin bir son bulmasını istiyoruz. Şimdi söz bizde. Bu kirli su aktığı müddetçe 'Seçime hayır, doğal kaynaklarımızı kirletmeye hayır, ağaçlarımızın kurumasına hayır, fabrika sahiplerinin sorumsuzca atık su bırakmasına hayır, kimyasal su ve hastalıklara hayır' diyoruz. Birçok sorunu çözümü kavuşturan sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu meseleyi de çözüme kavuşturacağına inanıyoruz. Aksi takdirde bu millet bu duruma tepkisine devam edecek ve yerel seçimlerde sandığa gitmeyecektir" diye konuştu.

Boyluca köyünden Mehmet Karayılan da Başbakan Erdoğan'ın durumdan haberi olması halinde durumu kesinlikle kabul etmeyeceğini kaydederek, "Çünkü onun vicdanı bu işe el vermez. O, bu suyu üzerimizden keser. Onun bu durumdan haberi yok. Eğer haberi olsa bugün halleder. Çünkü Recep Tayip Erdoğan Başbakan oldu olalı Boyluca köyünden tek bir oy bile başka bir partiye gitmedi ama bu defa Boyluca köylüleri öldü. Ölüden oy istenmez" ifadelerini kullandı.

Atatürk Mahallesi muhtarı Battal Özdemir ise yetkililerin Nizip çayında ayağını yıkamaları halinde kendisinin yüzeceğini, onların yüzmesi halinde ise çay suyundan içeceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından köylüler dağıldı.

Kaynak: AA