Cumhurbaşkanı Gül: Açık ve yoksulluğu yok etmeliyiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Binyıl Kalkınma Hedefleri projesinde kimsenin arkada bırakılamayacağını belireterek, "Aşırı yoksulluk ve açlığı 2030 yılı itibariyle yok etmeliyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül: Açık ve yoksulluğu yok etmeliyiz

Gül, BM'de düzenlenen'Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Çalışmaların Takibi'konulu özel etkinliğin açılış oturumuna Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile birlikte başkanlık etti.

Toplantının açılışında konuşma yapan Gül, toplantıda BM tarafından 2015 yılı için belirlenen kalkınma hedeflerinin tutturulması için gerekli konuların ve eksikliklerin değerlendirileceğini söyledi.

BKH'nin yoksulluğun karşısındaki en büyük tarihi çaba olduğunu kaydeden Gül, 2000 yılından bu yana önemli başarıların kaydedildiğini vurguladı.

Bugüne kadar çok sayıda kişinin aşırı yoksulluktan kurtarıldığını ifade eden Gül,'Ancak diğerleri de kaldırılmayı bekliyor. Bu tarihi projede kimseyi arkada bırakamayız'dedi.

'Aşırı yoksulluk ve açlığı 2030 yılı itibariyle yok etmeliyiz'diyen Gül, herkesin bu hedefte birleşmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne bağlı olduğunu ve bu hedefleri kalkınma stratejisine dahil ettiğini söyleyen Gül,'Gelir adaletsizliğinin giderilmesi ve yoksulluğun azaltılması birinci önceliğimiz. Türkiye sosyal politikalara ayırdığı önemli kaynakla yoksulluğun azaltılması konusunda istikrarlı gelişme sağlıyor'dedi.

Düşük gelir gruplarının yararına yönelik, eğitim, sağlık ve iş alanlarında yapılan düzenlemelerin gelir adaletsizliğinin azaltılması ve fırsat eşitliği sağlanmasında önemli bir rol oynadığını vurgulayan Gül, Binyıl Kalkınma Hedeflerinin tututrulması için harekete geçme zamanı olduğunu sözlerine ekledi.

Binyıl Kalkınma Hedefleri

BM tarafından 2000 yılında kabul edilen Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamındaki 8 hedefe 2015 yılında ulaşılması öngörülüyor.

Bu hedefler, aşırı yoksulluğu ve açlığı ortadan kaldırmak, herkes için evrensel ilköğretim sağlamak, cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadının güçlendirilmesini sağlamak, çocuk ölümlerini azaltmak, anne sağlığını iyileştirmek, HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele, çevresel sürdürülebilirliği sağlama ve kalkınma için küresel bir ortaklık kurmak.

Kaynak: AA