Arü’den Çıldır ve Aktaş Göllerinde Eş Zamanlı Araştırma

Ardahan Üniversitesi ekonomik, turistik, estetik ve ekolojik anlamda Ardahan’da ve bölgede büyük önem taşıyan zenginlikler ve değerlerle ilgili tarihi çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Arü’den Çıldır ve Aktaş Göllerinde Eş Zamanlı Araştırma
Son olarak ARÜ’lü akademisyenler tarafından Çıldır Gölü ve Aktaş Gölü ile ilgili eş zamanlı çalışmalar başlatıldı. Bölgede göllerle ilgili yapılan araştırmalar “ilk” olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen çalışmalar, göllerdeki mevcut kirlilik ve olası tehlikelerle ilgili kesin bilgilere ulaşılması açısından büyük önem taşıyor.
Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Kükrer koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda ARÜ Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker de araştırmacı olarak görev alıyor.

Ardahan’ın İki Gölünden Örnekler Toplandı
TÜBİTAK projesi kapsamındaki “Çıldır Gölü Sedimentlerinde Organik Karbon, Klorofil Bozunma Ürünleri ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi” adlı çalışma Çıldır Gölü’yle ilgili olmasına rağmen, Ardahan’ın bir diğer önemli gölü olan Aktaş Gölü’nden de eşzamanlı olarak örnekler toplandı. Toplanan örneklerin bir kısmı sedimentin fiziksel ve jeolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi’nde analiz edildi. Öte yandan Karot örnekleyici kullanılarak toplanan sediment (dip çamuru) örneklerinde yapılacak çevresel analizlerle birlikte ekosistemleri etkileyen birçok kirleticinin geçmiş bin yıllardan günümüze kadar olan değişimleri ortaya çıkarılarak kirliliğin tarihçesinin belirlenmesi amaçlanıyor.
Kaynak: İHA