Amasya Üniversitesi’nden Orta Asya’ya Mevlana Açılımı

Amasya Üniversitesi ile Kazakistan, Moğolistan ve Kırgısiztan'daki üniversiteler arasında Mevlana Değişim Programı anlaşmaları imzaladı.

Amasya Üniversitesi’nden Orta Asya’ya Mevlana Açılımı
Amasya Üniversitesi’nin son dönemlerde ulusal ve uluslararası akademik personel ders verme-ders alma, idari personel hareketliliği, öğrenci öğrenim ve staj hareketliliği programları kapsamında önemli sayıda anlaşmalar yaptığını anlatan Rektör Orbay, Orta Asya ülkelerini kapsayan temaslarının ilkinde ziyaret ettiği Kazakistan Alma Ata Süleyman Demirel Üniversitesi’nde üniversite rektörü Prof. Dr. Mesut Akgül ile Mevlana Protokolü’nü imzaladı.
Prof. Dr. Metin Orbay, “Bugün tarihten gelen dil, tarih, kültür kardeşliğimiz olan Kazakistan’da bulunmak bizim için önemli. Bilgisayar bilimleri, bilgi sistemleri, yabancı diller, matematik gibi alanlarda Kazakistan Alma Ata Süleyman Demirel Üniversitesi ile Mevlana Protokolü imzalayarak tarihten gelen bu ortaklığı, bugün yüksek öğretim alanında daha ileri noktalara götürme arzusu içerisindeyiz” dedi.

Moğolistan temaslarında ise Moğolistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. J. Batkhuu ve Moğolistan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Davaakhuu Munkhsaran ile ayrı ayrı Mevlana Değişim Programı’nı imzalayan Amasya Üniversitesi Rektörü Orbay, “Özellikle tarih, edebiyat alanlarında işbirliğini ivedilikle hayata geçirmek istiyoruz. Çünkü bu coğrafya atalarımızın Anadolu’ya geçişten önceki ilk vatanı. Bu coğrafyada henüz gün yüzüne çıkmamış pek çok tarihi vesikanın olduğunu bugün yapılan araştırmalarla ortaya çıkmakta. Her iki ülkenin araştırmacılarının ortaya koyacağı ortak projeler ile bu gün yüzüne çıkarılabilir ve bilim dünyası ile paylaşılabilir” diye konuştu.

Beraberinde Ak Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir’in de olduğu heyetle Türkiye’nin Moğolistan Büyükelçisi Mustafa Sarniç’i makamında ziyaret eden Orbay, “Amasya Üniversitesi olarak geçen yıl başladığımız yabancı uyruklu öğrenci alımına yoğun bir ilginin olduğunu görüyoruz. Moğolistan’da ülkemize, ilimize öğrenci almak istiyoruz. Ayrıca, Mevlana Değişim Programı kapsamında Moğol üniversiteleri ile anlaşmalar yaparak öğrenci ve akademik personel değişimi yapma arzusu içerisindeyiz. Özellikle Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Orhun, Kültigin ve Tonyukuk abideleri bu coğrafya içerisinde. Yine son dönemlerde yapılan arkeolojik kazılarda yeni bulgulara ulaşılmakta. Dolayısıyla, Tarih ve Edebiyat gibi alanlarda çalışan akademisyenler için gerçekten önemli bir coğrafya olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kırgızistan'da bulunan Uluslararası Atatürk Alatoo Üniversitesi ile de anlaşma imzalandığını anlatan Prof. Dr. Orbay, anlaşma ile öncelikli olarak temel bilimler, mühendislik ve bilgi teknolojileri alanlarında öğretim elemanı ve öğrenci hareketliliğinin gerçekleştirilmesi hedeflendiğini, öğrenim dili İngilizce olan Uluslararası Atatürk Alatoo Üniversitesi bünyesinde alanında yaptığı çalışmalarla söz sahibi pek çok akademisyenin bulunduğunu söyledi.

Ak Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir de, temasları şöyle değerlendirdi: “Bu coğrafya ile tarihten gelen pek çok ortak yanımız ve bağımız mevcut. Ayrıca, bu bölgeye yatırım amacıyla gelen Türk iş adamlarının bilgilendirilmesi, yönlendirilmesi noktasında da elçiliğimizin çok aktif olarak çalışıyor olduğunu bu bölgede eğitimden, ticarete çok geniş bir alanda çalışan vatandaşlarımızdan öğrenmiş bulunuyorum. Zaman içerisinde karşılıklı işbirliği anlaşmaları yapılarak ülkeler arasındaki ticaret hacminin artacağını düşünüyorum."
Kaynak: İHA