Aktif Yurttaşlığın Evrimi ve Geleceği Çankaya’da Konuşuldu

Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenen Yurttaşlığa Belediye Katkısı konulu sempozyum tamamlandı.

Aktif Yurttaşlığın Evrimi ve Geleceği Çankaya’da Konuşuldu
2 gün süren sempozyumda “Türkiye’de Yurttaşlık Kavramının Evrimi”, “Türkiye’de Avrupa Yurttaşlığı Fikri Ve “Aktif Yurttaşlığın Yeni Biçimleri” başlıkları altında oturumlar düzenlendi.

Yurttaşlığa Belediye Katkısı Sempozyumu’nda “Aktif Yurttaşlığın Yeni Biçimleri” oturumuna başkanlık eden Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden Doç. Dr. Funda Başaran Özdemir’in sözleri damgasını vurdu. Özdemir, son aylarda yaşanan Gezi Olaylarında ortaya çıkan ‘çapulcu’ kavramının aktif yurttaşlık kavramı ile özdeş bir kavram olarak kendini bulduğunu ifade etti.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ÖRGÜTLENME DİKKAT ÇEKİYOR
Çok sayıda konuşmacının katıldığı toplantıda Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden İsmail Hakkı Polat da, aktif yurttaşlığın siber alemde çok etkin olduğunu ve artık bireylerin internet olmadan eksik hale geldiğini söyledi.

“İnternetimi kesmeyin” eyleminde büyük bir kitlenin ayaklandığını, bilgi iletişim ve medya üçlüsünün siber etki yarattığını vurgulayan Polat, duygu, düşünce ve tepkilerin sanal alemde tüketildiğini ve ilişkilerin facebook, blog, twitter gibi araçlarla paylaşıldığını belirtti.

Aktif yurttaşlığın sosyal medya üzerinden yüksek oranda etkilendiğini de sözlerine ekleyen Polat, dünyada 1 milyar kullanıcısı olan Facebook’un insanlara özgür davranma ortamı sağladığını söyledi.

Gezi Olaylarını, siber etki alanında emekleme dönemi olarak niteleyen İsmail Hakkı Polat, yeni yurttaşlık kavramının baskın hale gelmesi için dijital, iletişim ve sınırların ortadan kaldırılması üçlüsünün üzerinde durulması gerektiğini vurguladı.

BÜKREŞ TEMSİLCİSİNDEN TANIK’A ÖVGÜ
Bükreş Belediyesi’ni temsilen katılan Politika Planlama Bürosu Müdürü Adriana Dutu, belediye çalışmalarından örnek vererek yerelde kurulan il konseyleri ve il meclisleri gibi kurumların vatandaşların isteklerine karşılık vermede iyi bir aracı olduğunu ve yetkili makamların stratejilerini güven tesis etmeleri üzerine kurmalarının sürdürülebilir kalkınmaya da önemli bir katkı sağladığını söyledi.

Vatandaş ve yetkililerin birlikte bir şeyler yapmalarının aradaki köprüleri ortadan kaldırdığını ve böylece yetkili makamların bundan sağlayacağı faydayı “İşin kaymağını yemek” Türk atasözü ile açıkladı.

Türkiye’de geçirdiği iki günde, “Türk vatandaşlarının hükümeti oldukça zorladığını gördüm” ifadesinde bulunan Dutu, Bülent Tanık’ın ise sorunların ne olduğunu fark eden ve bu sorunlara çözüm yolları bulmaya yönelik çalışmalar yapan bir Belediye Başkanı olduğuna dikkat çekti. Şeffaflığın yerel ve merkezi yönetimlerin işini kolaylaştırdığını söyleyen Dutu, “Demokrasi ve aktif vatandaşlık hem haklar hem de sorumlulukları içerir.” dedi.

Konuşmacılar arasında yer alan Çankaya Kent Konseyi Başkanı Dr. Işıkhan Güler de kent konseylerinin önemine dikkat çekti. Halkın yönetime katıldığı, düşüncelerinin hayat bulduğu bir kent yapılanmasının demokrasi adına önemli olduğunu vurguladı.

TANIK YERLEŞMELER DEMOKRASİSİNE DİKKAT ÇEKTİ
Türkiye’de Avrupa yurttaşlığı konulu oturumda söz alan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise Avrupa Birliğinin yapılanmasını eleştirdi.

Özellikle finansal krizle birlikte Avrupa ülkelerinin komşularını kendisine tehdit oluşturmayacak düzeyde görmek istediğini söyledi.

Avrupa Yerel Özerklik Şartında ve normlarında yerleşmeler demokrasisi adına herhangi bir topluluğu, bir köyü, belediyeyi kapatmak tüzel kişiliği sona erdirmenin topluluğun iradesi dışında gerçekleştirilemeyeceğine dair maddeler olduğunu hatırlatan Tanık. “Bu yapılanmadan uzak düzenlerde büyük yerleşkeler küçükleri yok eder hale gelmiştir” dedi.

Çankaya Belediyesinin bu anlamda kırsalı ile kardeşçe dostça iletişim içerisinde olduğunu söyledi.

Onurlu Tokluk ve Düzenli Beslenme İçin Kır Kent Kardeşliği projesi hakkında konukları bilgilendiren Tanık, herkesin yaşama hakkına sahip olduğunu vurguladı.

“SİYASİ OTORİTE YERİNE TOPLUM İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Madrid merkezli ofislerinin çalışmalarından örnekler vererek renkli bir sunum yapan, Funky Projects Tasarım ve Yenilik Danışmanı Asier Perez de kitleleri bir araya getirmek ve sadece toplum için insan odaklı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Teknolojiyi inovasyona bir araç olarak etkili bir şekilde kullandıklarını belirten konuşmacı, katılımcı toplumu sağlamak için bunun sık başvurulan bir yöntem olduğunu vurguladı.
Kaynak: İHA