''Kurbanlık Sayısında Sıkıntı Yok''

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, bu yıl Kurban Bayramı'nda kurbanlık sıkıntısı yaşanmayacağını belirterek, "Hiçbir şekilde endişeye gerek yok. Elimizde ihtiyaçtan fazla kurbanlık var. Türkiye genelinde kurbanda kesilmeyi bekleyen 1,5 milyon büyükbaş, 4 milyon da küçükbaş olmak üzere 5,5 milyon hayvanımız var" dedi.

Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na az bir süre kala besicilerin son hazırlıklarını tamamladığını ve kurbanlık satışı için belirledikleri illere gitmeyi beklediklerini söyledi.

Besicilerin bayrama 10 gün kala İstanbul'a giderek kurbanlık satışına başlayacaklarını belirten Tunç, bu yıl yeteri kadar kurbanlık hayvan bulunduğunu ve kesinlikle ithalat hayvana gerek olmadığını ifade etti.

Her yıl Kurban Bayramı öncesinde bazı çevrelerce, hayvan sayısı ve fiyatlarla alakalı çeşitli spekülasyonlar yapıldığına dikkati çeken Tunç, şunları kaydetti:

"Hiçbir şekilde endişeye gerek yok. Elimizde ihtiyaçtan fazla kurbanlık var. Türkiye genelinde kurbanda kesilmeyi bekleyen 1,5 milyon büyükbaş, 4 milyon da küçükbaş olmak üzere 5,5 milyon hayvanımız var. Türkiye'de her yıl Kurban Bayramı'nda ortalama 800 bin ile 1 milyon arasında büyükbaş hayvan, yaklaşık 3 milyon da küçükbaş hayvan kesiliyor. Bu rakamlara göre 500 bin büyükbaş, 1 milyon da küçükbaş hayvan fazlalığımız var. Kesinlikle ithal hayvana ihtiyacımız yok."

Kurbanlık fiyatlarının neredeyse 3 yıldır değişmediğini ifade eden Tunç, "Yem fiyatlarından kaynaklanan çok küçük artışlar olabiliyor. Kurbanlık fiyatları belirlenirken dana kıyma fiyatı baz alınıyor. Kıymanın fiyatı da şu anda 20-22 lira arasında değişiyor. Bu yıl büyükbaş hayvanlar 3 bin 500 ile 7 bin lira arasında değişen fiyatlara, küçükbaşlar ise 500-700 lira arasında kesilebilecek. Yani büyükbaş hayvanın hissesi 500 ile 800 lira arasında değişecek. Bir hisseye 500 lira veren vatandaş, ortalama 20 kilogram et alabilecek" diye konuştu.

-"Dişi hayvan kesmeyin"

Kurbanlık alırken mutlaka kulak küpelerine dikkat edilmesini isteyen Tunç, dişi hayvanların kurbanlık olarak kesinlikle kesilmemesi gerektiğini belirterek, "Dişi hayvan ana demektir. Bizim şu an hayvan döngüsünü sağlayabilmemiz için anaya ihtiyacımız var. O nedenle dişi hayvan bizim geleceğimiz, dişi hayvanın kesilmesi demek geleceğimizi kesmemiz, yok etmemiz anlamını taşır" dedi.

Bülent Tunç, yapılan tüm uyarılara rağmen her yıl Kurban Bayramı'nda binlerce dişi hayvanın kesildiğini, bu konuda vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

İslam dininin dişi veya erkek hayvanın kurban edilmesi konusunda bir ayrım yapmadığını ancak ülke ekonomisi açısından bu durumun gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Tunç, "Eğer dişi hayvan kesimi devam ederse ilerleyen yıllarda tekrar ithalat döngüsü başlar. Bu da hem besiciye hem vatandaşa hem de ülke ekonomisine ciddi anlamda zarar verir. Bu durumdan hem besiciler hem de vatandaşlar olarak sorumlu oluruz" diye konuştu.

-"Kurbanlık alımını son güne bırakmayın"

Kurbanlıkların pazara çıktığı günden itibaren satın alınabileceğini belirten Tunç, bu yıl hayvan sayısının fazla olmasının "kurbanlıkların besicilerin elinde kalacağı" anlamına gelmediğini söyledi.

Bazı vatandaşların daha ucuza kurbanlık satın alabilmek için son güne kadar beklediğini ancak son günde istediği fiyatta ve ağırlıkta hayvan bulamadığını dile getiren Tunç, "Kurbanlık sayısı fazla olsa da hiçbir besici hayvanını değerinin altında satmaz. Etin zaten taban fiyatı var. Kurban Bayramı'nda satış yapamayan besiciler, Et ve Süt Kurumuna hayvanlarını piyasa fiyatından kestirebiliyor, böylelikle zarar etmemiş oluyor. Besiciler son gün de olsa hayvanlarını düşük fiyata satmayacağı için, vatandaşlar 'bekleyelim son gün ucuza alırız' düşüncesine kapılıp da kurbanlık alımını son güne bırakmasın" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA