İzmir'de Polise 'Görevi İhmal' Soruşturması

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Gezi Parkı olaylarında AK Parti Karşıyaka ve Çiğli ilçe başkanlıklarının yakılmasında görev ihmali olup olmadığıyla ilgili 1 emniyet amiri hakkında soruşturma izni verdiğini söyledi.

Anadolu Ajansı İzmir Bölge Müdürlüğü'nün haber toplantısına katılarak AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Vali Toprak, Gezi Parkı odaklı olaylarda İzmir'de bazı çevik kuvvet polislerinin "saç çekme" görüntülerinin basında yer aldığını anımsattı.

Bu görüntüler üzerine İçişleri Bakanlığı'ndan istedikleri müfettişlerin cumhuriyet başsavcılığına dosya gönderdiğini ve 2 polisin açığa alındığını belirten Toprak, şöyle konuştu:

"Onun dışında bir de 'eli sopalı' meselesi vardı. O konuda da müfettişlerin incelemesi devam ediyordu ama bize ulaşmış bir şey yok. Olursa da cumhuriyet başsavcılığına direk gönderilecek bir içerikte. Ama bize yaklaşık 8 ya da 9 kişiyle ilgili AK Parti Karşıyaka ve Çiğli ilçe binalarının yakılmasıyla ilgili acaba görevde bir ihmal, kayıtsızlık var mı yok mu, onunla ilgili olarak dosya geldi. Bir emniyet amiri hakkında soruşturma izni verdim, diğerlerine vermedim.

Bir kişiye izin verdiğim 7 kişiye de vermediğim olay, o iki ilçedeki yakma olaylarında 'kuvvetlerin sevk ve idaresinde acaba bir eksiklik, aksaklık var mı' meselesidir. Çiğli'de bir eksiklik gördüm ve onun karşılığında da gereğini yaptım. Bir olay olduğunda gidip evinde kimse kalamaz, yatamaz. Sorumluluğunu paylaşmak durumunda yani. Oradaki kuvvetler daha iyi sevk, idare edilebilseydi belki daha iyi sonuç alınabilirdi. Soruşturma izni vermemiz onun yargılanıp da bir farklı bir durum olacak ya da olmayacak manasını çıkarmıyor. Savcı sonuçta onu incelediğinde yargılama noktasına gitmeden o da farklı bir kanaate gidebilir."

-Yeni delillere göre soruşturma açılabilir-

Olayların ardından güvenlik kamerası, polis kamerası ve çeşitli kayıtların incelendiğini ve yakma, yıkma, yağmalama gibi çeşitli suçlara karışanlar hakkında işlem yapıldığını ifade eden Mustafa Toprak, kamu görevlisi ya da zanlıların görüntüler sayesinde birkaç ay sonra da tespit edilebildiğini söyledi.

Toprak, polislerle ilgili yürütülen titiz çalışmanın, ''kıran ve dağıtanlar'' için de yapıldığını, aralarında AK Parti Karşıyaka ve Çiğli ilçe binalarının yakılması eylemine karışanlar dahil, 53 kişinin tutuklandığını ifade etti.

Kaynak: AA