Çiftçiler Yüzde 50 Hibeli Traktörlerine Kavuştu

Aksaray’da, 30 çiftçiye yarısı hibeli traktörleri törenle teslim edildi.

Çiftçiler Yüzde 50 Hibeli Traktörlerine Kavuştu
Halk Eğitim Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Odası ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü’nün katkısıyla çiftçilere yönelik düzenlenen ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler Kursu’ çerçevesinde sertifika almaya hak kazanan 30 çiftçiye düzenlenen törenle yüzde 50 hibeli ve KDV’siz traktörleri teslim edildi.
Buğday Pazarı’nda gerçekleştirilen törende konuşan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Selim Biçen, “Aksaray’da 17 aydır bu görevdeyiz. İlk 1 yılımızı Avrupa Birliği Komisyon denetimleriyle geçirdik, başardık ve akreditasyon sürecinde başarılı olan illerden birisi olduk. Bu anlamda da Avrupa Birliği’nden yetki belgesini aldık. 9’uncu çağrıya Mart 2013 yılında çıktık. 9 ve 10’uncu çağrıda toplam olarak 71 proje aldık. Bunlardan 51 proje başarılı olarak geçti” dedi.

AKSARAY’DA BİRLİK VE BERABERLİKLE ÇALIŞIYORUZ
Tarımın Aksaray için olmazsa olmaz olduğunu belirten Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, “Şundan da gurur duyuyorum ki, siyasetçilerimiz, bürokratlarımız, sivil toplum örgütleri, üretici çiftçilerimiz, halkımız ile birlikte ‘Mesele Aksaray ise, tarımsa’ deyip her zaman omuz omuza olmuşuzdur. Bugün bunun örneğini burada görüyoruz. 4 kurumun katkıları ile bir eğitim gerçekleştirildi.

Bu eğitim sonucunda böyle bir organizasyon ortaya çıktı. Biz Türkiye’nin 1 milyon 100 bin tonluk pancar üretimi ile Türkiye’nin şeker ihtiyacının yüzde 8’ini, 50 bin tonluk et üretimi ile Türkiye’nin et ihtiyacının yüzde 6’sını, yonca üretimimiz zaten hiç hesaba konamaz, Türkiye’nin her bölgesine yonca sevk ediyoruz. Arpa üretiminde Türkiye’de 1’inci sıradayız. Şu anda bu projeye tekabül eden ve bu yıl başlayan Aspir üretiminde çok daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum. Aspir üretiminde Ticaret Borsamızda tevsile başlamıştır. Önümüzdeki yıllarda çok büyük ekinler oluşacak. İnşallah daha büyük projeler ile birlikte bugün 50’idi, yarın 150, sonra bin olacaktır” dedi.

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ise konuşmasında, Aksaray’ın tarım ve hayvancılık alanında ciddi gelişmelere imza attığını belirterek, “71 projenin 51 tanesini realize etmişiz, gerçekleşmiş. Bu 51’in 51'ncisinde de traktör var. Bu ilk adım olmasına rağmen şunu gösteriyor ki, büyükte bir bütçe var. Bizim burada biraz gözü açık olmamız lazım. Doğru zamanda doğru şeyi yapmamız lazım ki, doğru hedefe ulaşalım. Dolayısı ile doğru projeleri realize edebilirsek, doğru insanlarla temas edebilirsek bu Türkiye için ayrılmış olan 500 milyon Euro’nun büyük bir kısmını da rahatlıkla Aksaray’a getirme imkanımız olur. Çünkü Aksaray sanayinin anında her zaman bir tarım ve tarıma dayalı bir sanayi şehri olmak durumunda” dedi.

AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Aksaray’ın tüm dinamikleriyle harekete geçtiğini kaydederek, “Artık Aksaray tüm dinamikleri ile harekete geçti. İnşallah burada bu paradan, bu pastadan elimizden geldiğince fazlasını almak için gayret gösterecek. Çünkü bu para hemşerilerime seslenmek istiyorum, bu parayı kullanmadığımız zaman başka yerlere, baka illere gidecek. Neden gönderelim biz bu parayı. Bu 500 milyon Euro’nun 42 ilde kullanılarak kaynakların sonuna kadar değerlendirilmesi ve onun içinde önümüzdeki çağrı dönemi içerisinde tüm çiftçi kardeşlerimizi ve diğer ayaklarında da herkesin müracaatta bulunmasını istiyorum ki, faydalanabilelim” şeklinde konuştu

Aksaray tarımının büyük önem arz ettiğini belirten Vali Vekili Kubilay Ant'ın konuşmasının ardından traktör almaya hak kazanan çiftçiler mutluluklarını dile getirerek, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Yüzde 50 hibe ile cüzi miktara traktör sahibi olduklarını belirten çiftçiler, bu tür projelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından sertifika ve traktör anahtarları çiftçilere verildi

Kaynak: İHA