Aa'nın Kürtçe Yayını Büyük Yankı Uyandırdı

ANKARA - Anadolu Ajansı'nın 1 Eylül 2013'te Kürtçe yayına başlayarak, yayın dilini altıya çıkarması siyaset dünyası ve medyada geniş yankı buldu.

Anadolu Ajansı, dünyanın en etkili beş haber ajansından biri olma hedefi doğrultusunda, yayın dilleri arasına 1 Eylül 2013 tarihinde Kürtçeyi de kattı. AA, 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde, 11 dilde yayın yapma hedefine, Kürtçe yayına başlayarak bir adım daha yaklaştı. Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BSH ve Rusça yayın yapan AA, altıncı dil olarak Kürtçenin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayına başladı.

AA'nın Kürtçe yayına başlaması medyada ilgiyle karşılandı. Türk medyası, 1 Eylül Pazar ve 2 Eylül Pazartesi günü AA'nın Kürtçe yayınıyla ilgili haberlere geniş yer ayırdı. Bazı gazeteler Kürtçe başlıklar atarak AA'nın yeni yayın diline başladığını ilk sayfalarından okuyucularına duyurdu. AA'nın Kürtçe yayını için bazı gazeteler "Devrim", bazıları ise "Açılım" değerlendirmesinde bulundu. İki gün boyunca Türk medyası AA'nın Kürtçe yayınıyla ilgili yaklaşık 200 habere yer verdi. Televizyon kanalları da haber bültenlerinde bu yeniliği izleyicilerine aktardı.

Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Çelik ve Ekrem Erdem, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Kültür ve Gençlik Bakanı Kawa Mahmud, Kürtçe yayına başlaması dolayısıyla AA'ya tebrik ve takdirlerini iletti.

Kürtçe üretilen haber, fotoğraf ve görüntüler, Haber Akış Sistemi üzerinden servis ediliyor. Kürtçe haberler, Kurmancca lehçesinde, Anadolu Ajansı'nın "https://www.aa.com.tr/kk", Soranca lehçesinde ise "https://www.aa.com.tr/ks" adresli web siteleri üzerinden takipçilerine ulaştırılıyor.

Kaynak: AA