Eklem Hastalarının Yeni Umudu Prp Yöntemi

Doğal bir tedavi yöntemi olan PRP (Platelet Rich Plazma), eklem rahatsızlığı yaşayan hastalar için yeni bir umut oldu.

Eklem Hastalarının Yeni Umudu Prp Yöntemi
Dr. Özgür Eser Çetiner, son 5 yıldır çeşitli hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan PRP metodu ile ilacın hastanın kendi kanından hazırlandığını belirterek, “Kanın pıhtılaşmayı sağlayan trombosit, içindeki büyüme faktörleri yara iyileşmesinde, yeni bir doku modeli oluşturarak doku iyileşmesini sağlıyor. PRP içine de ozon molekülü ekleniyor, trombositlerin fonksiyonları ve trombosit içindeki büyüme faktörlerinin salınımı artıyor. Ozonlu PRP uygulamasında hasarlı dokuya kan dolaşımıyla taşınacak olandan çok daha fazla büyüme faktörü ulaştırılmış oluyor” dedi.

Yöntemin çok ince iğnelerle eklem aralığı ve çevresine ozonlanmış PRP’nin verilmesi ile uygulandığını kaydeden Dr. Çetiner, “Genelde 15 gün ara ile en az üç seans uygulanan yöntemin hiçbir yan etkisi yok. Eklem aralığında (omuz, diz, dirsek v.s) tendon kıkırdak gibi yapıların iyileşmesini sağlıyor, dizdeki kireçlenme, kıkırdak yitimine bağlı ağrı, hareket kısıtlılığı gibi şikayetlerde bu tedavi yöntemi uygulanıyor. Son zamanlarda ünlü sporcuları, sakatlanma sonrası kısa sürede iyileştiren bu tedavide hastadan alınan kan özel bir işlemden geçiriliyor. Kanın plazma kısmı ayrıştırılıyor, ayrıştırılan kanın bu kısmı ozonlanıp yeniden hastaya bölgesel olarak uygulanıyor ve hedef bölgede hızla iyileşme sağlanıyor” diye konuştu.

Dr. Özgür Eser Çetiner, PRP yönteminin tendon(kiriş) yaralanmaları, omuz ekleminin kronik tendinitleri, aşil (topuk) tendon yaralanmaları, tenisçi dirseği, eklemlerde operasyon sonrası ağrı, bağ yaralanmaları, diz eklemi ve ayak bileği yaralanmaları, kıkırdak sorunları, diz eklemi kireçlemesi ve aşınması, menisküs yaralanması tamirinde uygulandığı bilgisini verdi.

Tedaviden sonra enjeksiyon yapılan bölgede çok hafif ağrıların olabileceğini ifade eden Dr. Çetiner, “Tedaviden sonra birkaç gün ağır spor faaliyetlerinden kaçınmak gerekiyor ancak günlük faaliyetlere devam edilmesinde bir sakınca bulunmuyor. İşlem yarım saat gibi kısa sürdüğünden öğlen tatilinde bile yaptırabiliyor. Ozonlu PRP yöntemi kozmetik ve antiaging amaçlıda yüz saçlı deri boyun dekolte bölgesi, eller ve cilt tonusu(gerginlik elastikiyet) kaybeden diğer vücut bölgelerine de uygulanıyor. Cilde uygulanan ozonlu PRP sonrası hücreler harekete geçiyor ve kollajen üretimi başlıyor. Cilt elastikiyetini tekrar kazanıyor, ilk uygulama sonrası ciltte sağlıklı bir parlaklık ve ışıltı görülüyor ancak tam etki yinelenen uygulamalarla elde ediliyor” açıklamasını yaptı.
Kaynak: İHA