İmo Adana Şubesinden ''Ulaşım Mastır Planı'' İsteği

ADANA - İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, kentin, ulaşımda karşı karşıya bulunduğu sorunlarının asıl kaynağının, Adana'nın ulaşım master planı olmamasından, sürdürülebilir ve bütünlükçü bir ulaşım politikasının hayata geçirilmemesinden kaynaklandığını bildirdi.

İMO Adana Şubesinden yapılan açıklamada, Bakır, Adana'da yaşanan ulaşım ve trafik sorunlarının okulların açılması ile ilgili daha da artacağı uyarısında bulundu.

Trafik sorununun Adanalıları canından bezdirdiğini, belediye ekiplerinin yeni yol açma, kanalizasyon, yağmur suyu tahliye kanalları ve kaldırım taşı döşeme çalışmalarının yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte hız kazandığını vurgulayan Bakır, şunları kaydetti:

''Bu tabloyu neredeyse kanıksadık. Her seçim döneminde olduğu gibi bu seçim döneminde de yine kentin görünen yüzünü makyajlama, seçmene selam politikaları ile halka çile çektiriliyor. Zaten sorunlu olan trafik sorunumuzu katladılar. Tüm bunlara bir de doğalgaz ve TEDAŞ kazılarının eklenmesiyle yollar, kaldırımlar, araç sürücülerini ve yayaları iyice bezdirir oldu. Trafik şimdiden felç durumda. lk ve ortaöğretimle birlikte yükseköğretimin de eğitim yılına başlayacağı önümüzdeki günlerde, sabah ve akşam saatlerinde kent merkezlerindeki okulların çevresinde bulunan cadde ve sokaklara, kent trafiğinin yükünü çeken bulvarlara baktığımızda, yaşanan tablo, ulaşımdaki işkencenin vardığı düzeyi daha net gösterecektir. Adanalılar bu sorumsuzluğu, bu çileyi hak etmemektedirler.''

Bakır, İMO Adana Şubesi olarak defalarca Adana'nın ulaşım ve trafik sorunu üzerine yetkilileri uyardıklarını, kent içi ulaşımda karşı karşıya bulunduğu sorunların asıl kaynağının ulaşım master planı olmamasından, sürdürülebilir ve bütünlükçü bir ulaşım politikasının hayata geçirilmemesinden kaynaklandığını öne sürdü.

Buna rağmen kent yöneticilerimiz günü kurtarmaya dönük yatırımlara, lokal çözümlere, sınırlı projelere devam etttiğini belirten Bakır, ''Bunun sonucu olarak da yapılanlar, ancak iş bitip yaşam yanlışlığını ispat ettikten sonra 'sil baştan yık yeniden yap yöntemi' devreye sokularak kaynaklar sorumsuzca israf edilmektedir. Yerel yöneticilik, belediyecilik uzun erimli planlamaların, bilimsel, teknik, bütüncül yaklaşımlarla hazırlanmasını gerektirir. Asıl görevleri Adanalıların hayatını kolaylaştırmak ve yaşam standardının yükseltilmesini sağlamaktır'' ifadeleri kullandı.

Bakır, Adananın ulaşım master planının yapılması, ulaşım yatırımlarının toplu taşımacılığa yönelmesi, Çakmak Caddesi ve Tepebağ höyüğü çevresinin araçtan arındırılması, hafif raylı sistemin yeniden projelendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA