30. Ulusal Gastroenteroloji Kongresi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, 3 bin 200 kişiyi taramadan geçirdiklerini belirterek, "Elde ettiğimiz verilere göre Türk halkının yüzde 3,5'inin büyük abdestini altına kaçırdığını tespit ettik" dedi.

Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından Kemer'in Beldibi beldesindeki bir otelde 30. Ulusal Gastroenteroloji Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Bor, büyük abdest kaçırma konusunun Türkiye'nin en büyük tabularından olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde büyük abdest konusunda yaptıkları çalışmaları aktaran Bor, "Çalışma kapsamında 3 bin 200 kişiyi taradık. Türk halkının yüzde 3,5'i büyük abdestini altına kaçırıyor. Bu, çok ciddi bir rakam. 60 yaş üzerinde bu rakam yüzde 15'e çıkıyor. Bu insanlar hiçbir zaman bu durumu söylemiyor ve gizliyor. Sosyal hayatları mahvoluyor, evlerinden çıkmıyor ancak birçok kişide tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastaların yaklaşık 3,2'sinde nedene yönelik araştırmalar yapıldıktan sonra, makattaki istemli kasları kuvvetlendirecek egzersizler yaparak, bunun çözümü mümkündür" diye konuştu.

Ege Üniversitesi'nde "Büyük Abdest Kaçırma Polikliniği" bulunduğunu aktaran Bor, polikliniğe gelen hastaların yüzde 70'inin tedavisinde başarılı olduklarını ve bazı egzersizler yaptırdıklarını vurguladı.

Yaşlılık ve doğumlarla problemin arttığına işaret eden Bor, "Bu kişiler geldiklerinde, makat kasları zayıflamış oluyor. İshal oldukları zaman da altına kaçırıyorlar. Makat kasını düzeltici tedaviler, bu tür hastalarda son derece yararlıdır. Evde yapılan doğumlar, bu tür olayı daha da çok artırmaktadır çünkü yırtıklar oluyor ve makat kasını etkiliyor. Bu durum, sık görülüyor. Ortalama her 33 Türk insanından 1'i altına kaçırmaktadır. Ne yazık ki bu yüksek bir rakam" diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müjde Soytürk, ise kongrede yaklaşık 800 katılımcı olduğunu belirterek, 188 Türk konuşmacının yanı sıra 14 yabancı konuşmacı olduğunu, 16 panel, 15 konferans ve yaklaşık 70 sunum gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kaynak: AA