Kırşehir'de Toplu Açılış ve Temel Atma Töreni

KIRŞEHİR - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Orman teşkilatımız destan yazıyor. Dünyada ilk üçe girdik ağaçlandırmada. Çin'den, Hindistan'dan sonra ilk üçe giren ülke biziz" dedi.

Eroğlu, Mucur ilçesindeki toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, buraya bazı müjdelerle geldiğini ifade ederek, 34 milyon lira bedelli 8 tesisi Kırşehir'e kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bakanlığa bağlı bütün genel müdürlüklerin destan yazdığını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Orman teşkilatımız destan yazıyor. Dünyada ilk üçe girdik ağaçlandırmada. Çin'den, Hindistan'dan sonra ilk üçe giren ülke biziz. Çünkü, son 10 yılda yaklaşık 3,5 milyon hektar alanda çalışma yaptık. Son 5 yılda 2 milyon 419 bin hektar alanda, Belçika'ya yakın bir alanda çalışma yaptık. 2 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Son 10 yılda da 3 milyar fidan toprakla buluşmuş oluyor. Daha önce

şehir ormanları yoktu. Şehir ormanları yaptık. Vatandaşa gelir getirici bal ormanları kurduk. Ceviz ve badem eylem planları açıkladık."

Türkiye'nin adeta şantiye durumunda olduğunu belirten Bakan Eroğlu, doludizgin yatırımların devam ettiğini vurguladı. Sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığının 4 binden fazla şantiyesinin gece gündüz çalıştığını anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"O kadar çok tesis açıyoruz ki. Başbakanımız bunları açmaya yetişemiyor. Hatta bize bir sınır koydu. '10 milyon liradan fazlasını ben topluca açayım' dedi.

Diğerlerini biz açıyoruz. Geçen sene 80 vilayeti dolaştım. Bu sene de şu ana kadar 40 küsur vilayeti dolaştım."

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin su ihtiyacını karşıladıkları gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine su götürmek için çalıştıklarına işaret ederek, "Sadece Türkiye'deki su ihtiyacını karşılamakla kalmadık. Şimdi yavru vatana denizin tam 250 metre altından su getirmek için kolları sıvadık. İnşallah önümüzdeki yıl bunu da, 75 milyon metreküp suyu yavru vatana, Kıbrıs'a iletmenin de bahtiyarlığını yaşayacağız. Bunlar büyük projeler" diye konuştu.

-"Su ihtiyacı olan il yok"

Göreve geldiğinde sadece İstanbul'un su ihtiyacı olduğunu zannettiğini, ancak bunun böyle olmadığını sonradan gördüğünü anlatan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bir baktık ki, Kars, Çorum, Çankırı, Şırnak, Siirt ve Şanlıurfa'nın da aralarında olduğu içme suyu problemi

varmış. Allaha şükür bu hükümet bu sorunların tamamını çözdü. Şu anda suyu olmayan hiç bir il yok. Çoğunun da 15-20 yıl sonrasına kadar su ihtiyacı var. Kimisinin de 2050 ile 2060 yılına kadar su ihtiyacını karşıladık. İşte büyük düşünmek budur. Millete sevdalı olmak budur."

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı da Kırşehir'de 6 tesisin temel atma, 2 tesisin de açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, bu tesislerle 21 bin 600 hektar tarım arazisinin sulama alanına kavuşacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından, merkez Körpınar köyü ve Kaman ilçesi İsahocalı taşkın koruma tesisi ile Kaman merkez Kurudere taşkın koruma tesisinin açılışı, Mucur ilçesi Karaçalı göleti sulama tesisi, Akçakent Boğazevci köyü göleti ve sulaması tesisi, Akpınar ilçesi Pekmezci göleti ve sulaması tesisi, Çiçekdağı ilçesi Acıköy köyü Kırıcak deresi taşkın koruma tesisinin toplu temel atma töreni gerçekleştirildi.

-Bakan Eroğlu ceviz fidanı dağıttı

Bakan Eroğlu, açılış töreninde sonra vatandaşlara ceviz fidanı dağıttı.

Törene, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Kırşehir milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti Kırşehir İl Başkanı Salih Çetinkaya da katıldı.

Kaynak: AA