"Bayramda Diş Sağlığınızı İhmal Etmeyin"

İZMİR - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, aşırı şekerli beslenmenin yoğun miktarda asitin oluşmasına, bu durumun da dişlerin zarar görmesine sebebiyet verdiğini belirtti.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, bayramın en güzel yanlarından birinin ziyaretler sırasında ikram edilen çikolata, şeker ve tatlılar olduğuna işaret edildi. Fazlaca tüketilen şekerin, ağızdaki ortamı asitleştirdiğinden diş çürüğü oluşumunu hızlandırdığı, tüketilen her şekerli gıdanın ağız hijyenine önem verilmediği taktirde diş sağlığı açısından tehdit oluşturduğu bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Tancan Uysal, çikolata ve tatlının aşırı tüketiminin dışında ağız diş sağlığı bakımından kesinlikle kısıtlamaya gitmediklerini ancak tek uyarılarının dişlerin düzenli şekilde fırçalanması olduğunu kaydetti.

Bayramda diş sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uysal, şunları kaydetti:

"Aşırı şekerli beslenme yoğun miktarda asitin oluşmasına bu da dişlerin zarar görmesine sebebiyet verir. O yüzden her türlü şekerli beslenmenin sonunda dişlerin fırçalanması, dişler arası yüzeylere diş fırçası tam olarak ulaşamadığı için bu bölgelerin diş ipi temizlenmesi, en son olarak da ağız çalkalama solüsyonlarının kullanımı gerekmektedir. Her ziyarette dişlerin fırçalanması gerçekleşemeyebilir. Bu yüzden su tüketimi büyük önem kazanıyor. Ebeveynler çocuklarıyla ilgili çoğu zaman 'hocam çikolata yemeyecek değil mi' tarzında sorular sormaktadır. Tabii ki de çocuklar çikolata tüketmeli. Düzenli diş fırçalama olmazsa olmaz bir alışkanlık olduğu takdirde hiçbir zararın olmadığını söylüyoruz."

Kaynak: AA