"ysk, Sandık Tutanaklarının Görüntüsünü Gönderecek"

ANKARA - BARIŞ GÜNDOĞAN - CHP'nin bundan sonraki seçimlerde, tüm partilere her sandık tutanağının bilgisayar ortamında gönderilmesi talebine, Yüksek Seçim Kurulunun olumlu yanıt verdiği bildirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, partisinin seçimlere yönelik hazırlıklarının sürdüğünü aktardı.

YSK'nın önemli bir mesafe katederek geçen seçimlerde partilerin sandık bazındaki oy sonuçlarını paylaştığını ifade eden Halıcı, ancak bunun seçim güvenirliği açısından tam yeterli olmadığını savundu.

Bu bilgilerin, veri değil aynı zamanda bir görüntü olarak da taranıp partilere verilmesi gerektiğinin altını çizen Halıcı, bu talebi 3 yıldır dile getirdiklerini söyledi.

YSK ile yaptıkları görüşmelerden olumlu sonuç aldıklarını belirten Halıcı, "YSK yetkilileri, bu uygulamaya önümüzdeki seçimlerde geçecekleri taahhüdünde bulundular. Bunu da son derece önemli buluyoruz" dedi.

Her türlü aksaklığı gözönünde bulundurarak yine tedbirlerini alacaklarını bildiren Halıcı, YSK vermese bile CHP'nin bunu kendi görevlileri vasıtasıyla yapacağını aktardı.

-"SEÇSİS'ten kuşku duymaya gerek yoktur"

YSK'nın kullanılan seçim sistemi ile ilgili kamuoyunda çok büyük bir endişe olduğunu ve çoğu kişinin bunun yerine "elle sayım" yapılmasını istediğini anlatan Halıcı, seçmenlerden bu konuda müsterih olmalarını istedi.

YSK'nın SEÇSİS ile ilgili yaptığı açıklamaların doğru olduğunu ifade eden Halıcı, "Çünkü herhangi bir yazılıma, herhangi bilgisayar sistemine her zaman müdahale edilebilir. Kötü niyetli kişilerin çeşitli müdahaleleri olabilir, dolayısıyla bunu kontrol etmek için sadece sistemi kontrol etmek, uzmanların denetiminden geçirmek yeterli olmaz" görüşünü paylaştı.

ABD, Yunanistan gibi ülkelerdeki uygulamaların Türkiye'den farklı olduğunu bildiren Halıcı, şunları kaydetti:

"Türkiye'de oy verme elektronik olarak yapılmamaktadır. ABD'deki sistem, oy verme işleminin elektronik olarak yapıldığı sistem. Hataların orada olmaması kaçınılmaz, muhakkak hata olur. Ama Türkiye'deki SEÇSİS sistemi, seçimlerin sadece sandık bazındaki sonuçlarının sayılmasından, birleştirilmesinden ibarettir. Biz CHP olarak YSK'nın sisteminden bağımsız olarak, sandık bazında tüm işlemleri kendimiz yapıyoruz ve elde ettiğimiz değerleri YSK'nınkilerle karşılaştırıyoruz. Hata varsa bunu il ve ilçe bazında itirazlarımızı yapıyoruz. Nitekim 2011 seçimlerinde bin 400 civarında sandıkta hata tespit ettik. YSK sandık bazlı sonuçları partilerle paylaştığı sürece SEÇSİS'ten kuşku duymaya gerek yoktur. Çünkü bütün partiler, toplama işlemlerini kendileri yapabilirler. Kendi sonuçları bulurlar ve YSK'nınkilerle karşılaştırırlar."

Halıcı, sandık sonuçları ve tutanaklarının da seçmenlerle paylaşılması gerektiğini belirterek, CHP'nin seçim sonrası sandık sonuçlarını parti internet sitesinden yayımlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA