Diyarbakır'da Kanaat Önderlerine İftar

DİYARBAKIR - Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, kanaat önderlerine iftar yemeği verdi.

Vali Kıraç, Demirok Tesislerindeki programda yaptığı konuşmada, bütün semavi dinlerin ortak amacının insanlığın iki cihan saadetini temin etmek olduğunu söyledi.

Hz Muhammed'in Veda Hutbesi'nde verdiği mesajın, insanoğluna hoşgörü ve birlikte yaşama kültürünü benimsetmeyi ifade ettiğini kaydeden Kıraç, birçok medeniyetin izlerini üzerinde yansıtan tarihi Diyarbakır Surlarındaki semboller arasında bulunan güvercin ve zeytin ağacının, barışın ve birlikte yaşamın öneminin tarihin o dönemlerinde de çok net bir şekilde anlaşıldığını anlatan olgular olduğuna işaret etti.

"Surlardaki figürler birlikte huzur, barış ve hoşgörü içerisinde bir yaşam sürdürmenin imkanını uzakta aramamamız gerektiğini bizlere göstermektedir" diyen Kıraç, şöyle konuştu:

"Çünkü insanlık burada barışı kardeşliği 9 bin yıldır yaşamıştır. Özlemini çektiğimiz kardeşliğin uzaklarda olmadığını, bunu kendi öz değerlerimizde aramamız gerektiğini bizlere göstermektedir. Bu zengin kültürel miras ve insanı merkezine alan kültürel değerlerimiz bizi birbirimize bağlayan, birlikteliğimizi pekiştiren en sağlam bağ olarak görülmektedir. Temelde bir Allah'a inanan farklı dinlerin, farklı inanışlardan, farklı kültürlerden insanların biraraya geldiği bu program zenginliğimizi ortaya koymaktadır. Bu program aramızdaki sevgi ve kardeşlik köprülerinin sağlamlaştırılmasını, farklılıklarımızın zenginliğimizi olgunlaştırdığını idrak ettirerek ortak değerlerimizi ön plana çıkarmasını ve nihayetinde huzur ve barış ortamının tesisi için hep birlikte el ele gönül gönüle gayret sarf etmemiz gerektiğini bize hissettirmektedir."

Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen ise bu müstesna günlerde beraberliği ve birlikteliği sergileme fırsatı yakalandığını anlatarak, "Mardin'den sevgi, saygı ve dayanışma mesajını getirdim. Müslüman kardeşlerimin Ramazan Bayramı'nı şimdiden en içten dileklerimle kutluyor, bayramın Türkiyemize ve dünyamıza barışın simgesi olmasını diliyorum" dedi.

Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş da dünya genelinde yaşanan buhran ve çıkmazın sebebinin din ve mezhep savaşı olmadığını belirterek, "Ama din ve mezhepler üzerinden belki bazı çatışmalar geliştiriliyor. Ama artık insanlar her geçen gün bazı mesafeler alıyor. Biz bundan sonraki aşamanın bütün insanlığın kurtuluşu olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, Galip Ensarioğlu, Cuma İçten, Oya Eronat ve Mine Lök Beyaz ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı program, Antakya Medeniyetler Korosu'nun farkli dillerde seslendirdiği şarkılarla son buldu.

Kaynak: AA