Çatıder Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Açıklaması

EDİRNE - Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, "Vida ve ankraj sistemleri kullanılmayan, yani betonarme yapıya sabitlenmeyen yanlış uygulamalar, bu noktalarda zayıflık ve deprem açısından ciddi riskler oluşturur" dedi.

Yavuz, yaptığı açıklamada, deprem anında güvende olabilmek için yapıların temelden çatıya dikkatli inşa edilmesi gerektiğini bildirdi.

Çatıların herhangi bir sarsıntı anında yerinde kalacak şekilde inşa edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Yavuz, şunları kaydetti:

"Güvenli çatı yapımında yapının tipine göre mimar veya mühendis tarafından hesaplanmış, tüm detaylarıyla çizilmiş, malzemeleri tarif edilmiş bir projenin olması gerekiyor. Çatı bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet, baca gibi yapı bileşenleri deprem sırasında yıkılmayacak, yapıdan ayrılarak çevreye savrulmayacak şekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inşa edilmeli. Projelendirmede bölgesel iklim şartları dikkate alınmalı. Proje, özellikle karlı bölgelerde üzerinde kar birikmiş çatının, aynı zamanda rüzgar ve deprem etkisi altındaki davranışı dikkate alınarak yapılmalı."

Yavuz, sağlam çatılar için sadece çivi değil, vida ve ankraj sisteminin kullanılması gerektiğini vurgulayarak, "Çatıların betonarme malzemeye bağlantıları, her yönde gelebilecek yükleri alabilecek şekilde uygulanmalı. Sadece çivilerle yapılan bağlantılarda uzun vadede performans düşer. Vida ve ankraj sistemleri kullanılmayan, yani betonarme yapıya sabitlenmeyen yanlış uygulamalar, bu noktalarda zayıflık ve deprem açısından ciddi riskler oluşturur" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA