Savaş Gemilerinin Komutanları Basın Toplantısı Düzenledi

Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu (BLACKSEAFOR) üyesi savaş gemilerinin komutanları düzenledikleri basın toplantısıyla, Ukrayna'nın Sivastopol kentinden 20 Ağustos'ta başlattıkları aktivasyonu 3 Eylül'de tamamlayacaklarını açıkladı.

Savaş Gemilerinin Komutanları Basın Toplantısı Düzenledi
Karadeniz'de barış ve istikrarın sürdürülmesi ve bölgesel iş birliğinin artırılmasını amaçlayan Blackseafor grubu üyesi ülkelere ait gemiler, 22. aktivasyonu gerçekleştirmek için bir araya geldikleri Ukrayna'nın Sivastopol limanından 20 Ağustos'ta ayrılarak Karadeniz'e açılmıştı. Aktivasyona, Türkiye'den TGC Turgut Reis firkateyninin yanı sıra Bulgaristan'dan Priboy mayın tarama gemisi, Romanya'dan Sebastian korveti, Rusya'dan Bora hücum botu ve Ukrayna'dan Slavutych komuta ve kontrol gemisi katıldı.

Türk Deniz Kuvvetleri ile TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve bilgisayardan başka bir bilgisayar ile muhabere yapılmasını sağlayan FORESC sisteminin de kullanıldığı tatbikatta, arama kurtarma, insani yardım, acil planız aktivasyon ve çevre korumaya ilişkin bir çok faaliyet icra edildi. Aktivasyona yaklaşık bin askeri personel katıldı.

Ukrayna komutasında icra edilen aktivasyona katılan ülkelere ait savaş gemileri son olarak Sinop'a demir atarak aktivasyonu tamamladı. Türkiye'den TCG Turgut Reis fırkateyni ile Bulgaristan'dan Priboy mayın tarama gemisi, Romanya'dan Sebastian korveti, Rusya'dan Bora hücum botu ve Ukrayna'dan Slavutych komuta ve kontrol gemisinin komutanları basın toplantısı düzenleyerek tatbikat hakkında bilgi verdi. Ukrayna'ya ait Slavutych komuta ve kontrol gemisinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ukrayna Deniz Kuvvetleri Albay Andriy Tarasov, BLACKSEAFOR'un Karadeniz'e kıyısı ülkelerin arzusuyla oluştuğunu söyledi.

Bu yıl BLACKSEAFOR'un komutasının Ukrayna Deniz Kuvvetleri'ne ait olduğunu belirten Tarasov, "BLACKSEAFOR Ağustos 2013 aktivasyonu Ukrayna-Sivastopol limanı ile başladı.

Rusya'nın Novorossiysk Limanı ardından Türkiye'nin Sinop limanında aktivasyonu bitiriyoruz. Aktivasyon 3 Eylül'de sona erecek. Aktivasyona katılan gemilerin komutanları ve mürettebatı yüksek seviyeye sahip. Sivil trafik, arama kurtarma eğitimleri ve benzeri eğitimler yapıldı. Kendini koruma ve yedekleme eğitimleri düzenlendi.

Ama önemli gemiler arası ve ülkeler arası dostluğumuzu arttırmayı başardık" dedi.

Albay Tarasov daha sonra gemi komutanlarını tanıttı.

TGC Turgut Reis Gemi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Yüksel Can ise, BLACKSEAFOR'un en önemli özelliğinin Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeleri aynı çatı altında toplaması ve sıcak ilişkilerin kurulması olduğunu söyledi.

Karadeniz; BLACKSEAFOR sayesinde 1936 yılından bu yana yürürlükte olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi sayesinde oldukça güvenli bir deniz. BLACKSEAFOR'da gerçekten ülkeler arasında ki deniz kuvvetleri arasında ki güvenin artması açısından çok önemli katkılarda bulundu. Can; "BLACKSEAFOR kurulduğu 2001 yılından bu yana 22. aktivasyonunu gerçekleştirdi. Bu 22 aktivasyon boyunca kuruluş anlaşmasında belirtilen görevlerine ilişkin çok önemli bir aşama kaydetti.

Kuruluş anlaşmasında belirtilen arama kurtarma, insani yardım, iyi niyet ziyaretleri ve çevrenin korunmasına yönelik gerçekten operasyonel, harekata hazır bir kuvvet oluşmuş durumda" diye konuştu.

Bir basın mensubunun Suriye'ye gerçekleştirilmesi planlanan müdahale nedeniyle Akdeniz'de ki askeri hareketliliğin sorulması üzerine Can; "Akdeniz'de ki olay tabi burada ki ülkelerin dışında gelişen bir olay. Tabi Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir sorun. Ama diğer ülkelerin çok dahil olduğu bir olay değil. Bu konuda biliyorsunuz şu anda gelişmeler yaşanmakta. Umarız Suriye'de de bu sıkıntı en kısa zamanda çözülür. Bizim en büyük arzumuz bu" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA