Mısır'da Turizmin Düşüşü Tüm Bölgeyi Etkileyecek

ANKARA - ŞENAY ÜNAL - Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Mısır'ın bir an önce her açıdan istikrara kavuşmasını arzu ettiklerini belirterek, "Çünkü denizaşırı ülkelerden Mısır'a gelen turistlerin büyük kısmı İstanbul'un da arasında bulunduğu birkaç merkezi dolaşıyordu" dedi.

Özaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hiçbir ülkenin istikrarsızlıklar nedeniyle ekonomisinin olumsuz etkilenmesinden faydalanmayı benimsemediklerini, Mısır'ın bir an önce istikrara kavuşmasını istediklerini söyledi.

Bir ülkede yaşanan bu tür istikrarsızlıkların tüm bölgeyi etkilediğine dikkati çeken Özaslan, Mısır'daki olaylar nedeniyle talep, deniz, kum, güneş ve tarih turlarına imkan sunan başka ülkelere yöneleceğini ifade etti.

Bu tatil seçeneklerini de en çok Türkiye ve İspanya'nın sunduğuna dikkati çeken Özaslan, "Bu açıdan ülkemize tabii ki bir talep kayması olabilir ancak biz asla Mısır'ın zarar görmesini arzu etmeyiz. Olayların yaşanmasıyla bazı tur operatörleri bu ülkede yürüttükleri faaliyetleri askıya aldı" diye konuştu.

Özaslan, şöyle devam etti:

"Mısır'a yönelik bu yıl talepte önemli kaymaları bazı Akdeniz ülkeleri paylaşabilir ama biz Mısır'ın bir an önce her açıdan istikrara kavuşmasını arzu ediyoruz çünkü denizaşırı ülkelerden Mısır'a gelen turistlerin büyük kısmı Kahire-Atina-Küdüs ve İstanbul dörtgeninde dolaşıyordu. Ancak temmuz ayından itibaren Mısır'da turizm olumsuz etkilendi. Mısır'daki talep kayması gelecek günlerde Akdeniz ülkelerinin turizm potansiyelinin artmasına neden olabilir."

-"Mursi'nin darbeyle görevden uzaklaştırılmasıyla talep tamamen sona erdi"

Darbe ve ardından yaşanan katliam nedeniyle Mısır'da turizm faaliyeti yürüten Türk yatırımcıların da etkilendiğine işaret eden çok sayıda tur firması adına hizmet veren bir internet sitesinin yetkilisi, "Arap Baharı"nın başlamısaylı birlikte Mısır'da tur satışlarında zaten bir düşüşün yaşandığını ancak son olaylarla satışların bitme noktasına geldiğini aktardı.

Talebin yok denecek kadar az ve sadece bireysel otel rezervasyonları şeklinde gerçekleştiğini anlatan yetkili, rakamların Mısır'ın huzurlu günlerinde yüzde 100 iken, "Arap Baharı"ndan sonra yüzde 55-60'a, şu anda ise yüzde 5'e indiğini bildirdi.

Başka bir tur firmasının pazarlama ve satış müdürü Sarp Özkar da Mısır'da olayların çıktığı ilk günlerde güvenli olduğu düşüncesiyle "Kahire, İskenderiye ve Sharm El Şeyh"e seyahet etmek isteyen turistlerin olduğunu fakat talebin, ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevden uzaklaştırılmasıyla tamamen sona erdiğini kaydetti.

Özkar, şunları söyledi:

"Biz de Mısır'da olayların büyümesiyle turların tamamını iptal ettik. Son 5 yılın toplamına bakınca sadece tur paketleriyle ülkemizden Mısır'a gidenlerin sayısı 80-100 bin civarındaydı. Destinasyonlar arasında İtalya, Orta Avrupa ve İspanya'dan sonra en çok ziyaretçinin gittiği dördüncü ülkeydi Mısır ancak yaşananlardan sonra onun yerini Balkan ülkeleri aldı. Mısır'da tatilini geçiremeyecek turistlerin özellikle Türkiye ve Yunanistan'a yönelmesi de bekleniyor."

Türkiye'nin hizmet ve tesis kalitesiyle bölgede öne çıktığına dikkati çeken Özkar, Kurban Bayramı için Mısır'a tur satışlarının bazı firmalarda yapıldığını ancak tatilcilere alternatifleri tercih etmelerini önerdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA