Kazan'da Kavun Sezonu Dualarla Açıldı

ANKARA - Kazan'da kurulan kavun pazarı, yapılan törende dualarla açıldı.

Belediyenin öncülüğünde kurulan pazarın açılışına Kaymakam Veysel Beyru, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Ankara İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Arslanoğlu, Ankara İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Ceylan ve çok sayıda kavun üreticisiyle vatandaş katıldı.

Pazar, bereketli olması temennisiyle dualarla açıldı. Kavun pazarının açılışına ilk gün olmasına karşın çok sayıda üretici katıldı.

Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, yaptığı konuşmada, Kazan kavunun kendisine has tadı, kokusu ve uzun süre saklanabilmesi nedeniyle tercih sebebi olduğunu belirterek, "Sayın Başbakanımız da Kazan kavunun tanıtımı adına Kızılcahamam toplantılarından dönerken isminden bahsederek ya da bizzat tadarak reklamını yapma noktasında bizlere yardımcı olmuştur. Kazan çiftçisine, Kazan kavununa vermiş olduğu destekten dolayı kendisine huzurunuzda şükranlarımı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Ertürk, Kazan kavunun tescili ve patentinin alınması için müracatta bulunduklarını hatırlatarak, bu konuda da sona gelindiğini ve Kazan'ın tescilli ilk ürünü olacağını söyledi.

Kaymakam Veysel Beyru da Kazan çiftçisinin Kurtbağazı Barajı'ndan kendisine verilen yıllık 10 milyon metreküp su hakkından sadece 2 bin dönüm araziyi sulayarak kullandığını ve bunun yetersiz olduğunu belirterek, "Bu suyla bizim 15-20 bin dönüm araziyi sulama hakkımız var. Bu konuda çiftçilerimize de büyük görev düşüyor. Başka yerdeki çiftçiler olsa kendisine verilen bu suyun damlasını heba etmeden tamamını kullanır. Ne zaman ki Kazan çiftçisi kendisine verilen 10 milyon metreküp suyla 15-20 bin dönüm araziyi sular işte o zaman bu kürsüden daha güzel şeyler konuşuruz. Bu noktada sayın milletvekilimiz başta olmak üzere herkesten destek bekliyoruz. Ama en büyük desteği de çiftçimizden bekliyoruz. Susuz arazide kavun yetiştiriyoruz, sulu arazide 3 çeşit ürün yetiştiririz" ifadesini kullandı.

Ankara Milletvekili Emrullah İşler de Kazan'ın son yıllarda kasabadan modern bir ilçeye dönüştüğünü belirterek, ilçedeki verimli toprakların da hakkının verilmesi gerktiğini, daha fazla arazinin sulanması konusunda destek verdiğini bunun da kısa zamanda gerçekleşeceğine inandığını söyledi.



Gelenekselleşen kura çekiminde çıkan 4 üreticinin kavununun pazarlık usulü belediye tarafından satın alınmasıyla kavun sezonu açıldı. Belediye Başkanı Lokman Ertürk ile üreticiler arasında yapılan pazarlık sonucunda, kavun sezonu kilogramı 2 liradan açıldı.

Kazan Kavun Pazarı davetlilerin pazarı gezmesi ve kavun ikramıyla sona erdi. Kazan Kavunun tadına bakan Ankara Milletvekili Emrullah İşler kensine has tadı ve kokusuyla Kazan Kavununun tescillenerek marka olmayı hakettiğini söyledi.

Muhabir: Nuğman Göktaş

Kaynak: AA