Çin'deki "asrın Davası"nda İlk Yargı Süreci Sona Erdi

ŞANGHAY - Çin'de eski Çongçing Valisi ve eski Ticaret Bakanı Bo Şilay'ın "yolsuzluk, rüşvet ve görevini kötüye kullanma" suçlarından yargılandığı "asrın davası"nda, son duruşmanın yapıldığı ve ilk mahkeme sürecinin sona erdiği bildirildi.

Şinhua ajansı, ülkenin doğusundaki Şandong eyaletinin başkenti Cinan'daki Orta Halk Mahkemsi'nde 5 günlük yargılanma sürecinin sona erdiğini duyurdu ancak kararın ne zaman açıklanacağına dair bilgi vermedi.

"Asrın davası" olarak nitelendirilen yargılanma sürecinde 64 yaşındaki eski siyasetçi, 27 milyon yüen tutarında rüşvet kabul etmekle suçlandı. Çin'in Dalien ve Çongçing ketlerinde Çin Komünist Partisi liderlerliğini yürüttüğü sırada işadamları ile işbirliği yaptığı ve görevini kötüye kullanarak eşi Gu Kaylay ve oğlu Bo Guagua vasıtasıyla kanundışı yollarla kişisel menfaat sağladığı iddia edildi.

-Bo'nun eşi aleyhte tanıklık yaptı

Bo'nun eşi Gu ve dönemin Çongçing kenti il emniyet müdürü Vang Licün de duruşmalarda eski siyasetçi aleyhinde tanıklık yaptı. Bo, hakkındaki suçlamaları kabul etmezken mahkeme savcısı ise "şolsuzluk, rüşvet ve görevini kötüye kullanma suçlarını işlediğine dair tanık ve delillerin yeterli olması nedeniyle sanığa ağır ceza verilmesi" talebinde bulundu.

Mahkemenin, kararı gelecek ayın başında açıklaması beklenirken uzmanlar, Bo'ya muhtemelen "ertelemeli idam cezası" verileceğini savunuyor.

Bo Şilay'ın Orta Halk Mahkemesi'nin hakkında vereceği karara itiraz etme hakkı buluyor. Çin'de Orta Halk Mahkemesi'nin verdiği karar, sanık tarafından adil bulunmazsa dava, Yüksek Halk Mahkemesi'ne taşınabiliyor.

-En büyük siyasi skandal



Ülkede geçen yıl ÇKP'nin genel kongresi öncesinde gündeme gelen Bo ve ailesinin yaptıkları, Çin'in modern tarihindeki en büyük siyasi skandal olarak anılmaya başlamıştı.

Çin'de siyaset dünyasını derinden sarsan olay, İngiliz iş adamı Neil Heywood'un, Çin'in Çongçing kentindeki bir otel odasında ölü bulunmasıyla ortaya çıktı. Bo'nun eşi Gu Kaylay, aralarındaki iş anlaşmazlığı yüzünden oğlunu tehdit ettiğini öne sürdüğü Heywood'u zehirleyerek öldürdüğünü itiraf etti. Gu Kaylay, ertelenmiş idam cezasına çarptırılmıştı.

Çin'de yolsuzluk ve iş adamları ile siyasetçilerin girift ilişkileri Bo'nun davasıyla gündeme gelmiş, bu büyük skandal tüm dünyanın da dikkatini çekmişti.

Kaynak: AA