Türkiye, Afganistan ve Pakistan Ortak Komando Tatbikatı

Bu yıl ilki düzenlenen “Türkiye, Afganistan ve Pakistan Ortak Komando Tatbikatı” Isparta’nın Eğirdir ilçesinde Eğirdir Dağ, Komando Okulu Ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda gerçekleştirildi.

Tatbikata Türkiye, Afganistan Ve Pakistan silahlı kuvvetlerinden birer komando kolu katıldı.

Bu yıl ilki düzenlenen “Türkiye, Afganistan ve Pakistan Ortak Komando Tatbikatı” adı verilen tatbikat programı, komandoların havadan ve karadan bölgeye sızması, düşman bölgesine baskın ve düşman unsurlarının etkisiz hale getirilmesi, düşman unsuruna yolda pusu kurulması ve düşman unsurunun bölgeye geçişini engelleme, mayın ve el yapımı patlayıcısı temizlenmesi ve sarp araziden ileri dağcılık tekniklerinin kullanımı ile bölgeden sıyrılma şeklinde uygulandı. Kurgulanan tatbikat, sabaha karşı 04.00 saatlerinde komando birliklerinin havadan helikopterlerle tatbikat yapılacak alana gizlice sızdırılması ile başladı.

ÜÇ ÜLKEDEN 50 KOMANDA GÖREV ALDI
Yaklaşık olarak 12 saat süren tatbikatta Türkiye, Afganistan ve Pakistan silahlı kuvvetlerinden yaklaşık olarak 50 komando görev aldı. Zorlu ve engebeli arazi yapısı nedeniyle gerçeğini aratmayan tatbikat hakkında bilgi veren Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Ethem Büyükışık, arazinin önemine vurgu yaparak, “Ülkeler özellikle bu engellerden istifade etmek için eğitimlerini bu bölgede almak istiyorlar” dedi

Tatbikata ve kursa katılan ülkelerin silahlı kuvvetlerine de Türkçe dil eğitimi verdiklerine de dikkat çeken Tümgeneral Ethem Büyükışık, şöyle konuştu:
“Bugün burada yapılan üç ülkenin komando kollarıyla icra edilen tatbikat sergilenecektir. Kursa katılan yabancı komando birliklerine ihtiyaçlarına göre 6 ay Türkçe dil eğitimi veriliyor. Sadece komando temel kurs süresi 10 hafta sürüyor.”

127 ENGEL PARKURU VAR
Tatbikatta ve eğitimde kullanılan engel parkuru hakkında bilgi veren Piyade Binbaşı Erdoğan Keskin de arazide mermer ocaklarının olduğunu ve ne kadar sert bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. Keskin, “Komando engel parkuru 127 adet engel parkurundan oluşuyor. Parkur kendi içerisinde 6 gruba ayrılıyor. 6 engel parkurunun yanı sıra bir de çok maksatlı kule bulunmakta. Bu engeller vücudun fiziki olarak güçlendirilmesi ve kasların daha sağlam olması için kullanılmakta. Yüksek tel engeli, sallanma hareketi engeli, tarzan merdiven engeli, sallanma durma engeli gibi engellerden oluşmaktadır. Bu engellerde amacımız komandoların özgüvenini sağlamaları ve yükseklik korkularını yenmeleridir” dedi.

GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT
Üçlü ortak tatbikatın ilk harekatında komandolar, sabah güneş doğmadan helikopterlerle gizlice alana sızdırıldı. Alanda konuşlanan komando birlikleri senaryo gereği düşman unsurunu yerinde baskına uğrattı. Sarp kayalıklardan halatlarla taarruz edilecek yere inen komandoları dağın eteklerinde ve zirvesinde konuşlanan keskin nişancılar korudu. Aniden yapılan baskınla düşman unsurunun bulunduğu alan taarruz edilerek düşman unsurundan temizlendi. Baskının ardından yardım ekip çağrısında bulunan düşman unsuruna gelecek olan birliği pusu yöntemini uygulayarak etkisiz hale getirdiler. Yolları kütüklerle kapatan komando birliği yol boyunca düşman unsurunun düzenek halinde yola döşediği mayın ve el yapımı patlayıcıları aradı. Bu sırada bir çeşme etrafına yerleştirilen düzenek senaryo gereği susayan ve su içmek isteyen askerin başına gelebilecekleri gösterdi. Patlayan mayınla yaralanan asker ve sonrasında kol komutanının aldığı önlemler canlandırıldı. Yaralanan askere sedye hazırlanıp güvenli bölgeye alınması sağlandı. Tatbikatın en can alıcı noktalarından biride uçurumdan karşıya gerilen halatlarla yaralı ve asker sevkiyatıydı. İleri dağcılık yöntemi kullanılarak uçurumun iki yanına gerilen halatlarla komandoların sevkiyatları gerçekleştirdi.

Tatbikatın sonunda eğitim alanına gelen komandolar, tatbikata gelene dek aldıkları eğitimleri sergilediler. Çok amaçlı kuleden sarkıtılan halatlarla atlayan komandolar adeta dosta güven, düşmana korku salan cinstendi.
Kaynak: İHA