Adrenalin Hormonu Erken Boşalmaya Yol Açıyor

Cinsel hayatı aktif olan her on erkekten yedisi hayatının bir döneminde erken boşalma sorunu yaşıyor ve bu nedenle de çiftlerin en fazla yakındıkları sorunların başında erken boşalma geliyor.

Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğu olan erken boşalma, erkeğin cinsel kontrolünü sağlayamaması durumu olarak tarif ediliyor.

Erken boşalmanın nedenleri arasında stres ve gerginlik durumlarında salgılanan adrenalin hormonunun etkilerine dikkat çeken CİSED Adana Şube Başkanı Uz.Dr. Taner Canatar, "Erken boşalan erkekler genellikle sevişmeyi boşalmak için katlanılması gereken bir angarya olarak görüyor ve cinsel yaşamlarında partnerini mutlu etmeyi bir görev olarak algılıyor. Cinsel yaşamın düşmanı olan baskı ve stres, erkekte adrenalin adı verilen stres hormonunun salgılanmasına yol açıyor. Adrenalin salgılandığında, boşalma refleksinde önemli bir yer tutan aşk kasları, istemsiz olarak kasılarak erken boşalmaya neden oluyor. Bu durumda kadın boşalamıyor veya orgazm olamıyor. Erkek kadını boşaltma görevini yerine getiremediği için, üzerinde tatmin etme baskısını daha yoğun hissediyor ve daha çok strese giriyor. Bu kısır döngü erken boşalmanın zamanla bir çiftin cinsel uyumsuzluğu halini almasına yol açıyor. Oysaki erkek cinsellik yaşarken, kadını tatmin etme zorlamasında vazgeçtiğinde, boşalmayı hedef olmaktan çıkartıp sevişmenin verdiği hazza odaklanabildiğinde, cinsel birliktelik sırasında aşk kaslarını gevşek tutmaya çalıştığında, mutlu cinselliğin tadına varabiliyor ve istediği zaman isteyerek boşalabiliyor" şeklinde ifade etti.

Erken boşalmanın yüzde 100’e yakın oranda tedavi edilebilen bir cinsel uyum sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Canatar;"Erken boşalma kader değildir, cinsel terapi ile yüzde 100 çözümlenebilen çiftin cinsel uyum sorunudur. Cinsel terapi programları ile boşalma kontrolü sağlanabiliyor. Trafik kurallarında fasılalı yanıp sönen kırmızı ışık, mutlak duruş yapılmasını ve gidilecek yolun açık ve müsait olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir. Bu ışığı gören sürücüler durmak için frene basarlar. Cinsellik yaşanırken erkek bir an 'Devam edersem boşalacağım!' gibi bir hisse kapılır. Bu hissin gelmesi trafikteki fasılalı yanıp sönen kırmızı ışık gibidir. Erken boşalmanın üstesinden gelmek isteyen erkeğin, bu hissi hissettiğinde cinsellik yaşarken birlikteliğini durdurması ve bir süre penisini hareketsiz tutması, partnerini uyarmaya devam ederken aşk kaslarını gevşetmesi ve nefesini kontrol etmeyi öğrenmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: İHA