Zirve Tutkusundan Para Kazanıyorlar

ANTALYA - GÜÇ GÖNEL - Zirvede olma tutkularını ticari faaliyete çeviren "endüstriyel dağcılar", yüksek ve ulaşılması zor binalarda temizlikten tamirata, montajdan boyamaya kadar çeşitli işler yapıyor.

Gelişen teknolojiyle kentlerdeki yüksek binaların sayısında yaşanan artış, yapıların temizliği, bakımı ve tamiratını da güçleştirdi. Zirvede olma tutkularını ticari bir faaliyete çeviren bir grup dağcı da "endüstriyel dağcılık" adı altında, kimsenin tırmanamadığı, bulunmaktan çekindiği yüksekliklerde güvenli bir çalışma ortamı oluşturarak, şehirlerin büyüyen ihtiyacını karşıladı.

Antalya'da faaliyet gösteren Arien Rope Access Endüstriyel Dağcılık Hizmetleri firması yetkilisi Heval Kal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekiplerinde tamamı dağcı 8 kişi olduğunu kaydetti.

Yüksekte çalışmayı sevdiklerini, hobilerini meslek haline getirdiklerini anlatan Kal, "Bizim farkımız, yüksekte güvenli çalışma hizmeti vermemiz" dedi.

Bugüne kadar binalardan köprülere, rüzgar türbinlerinden barajlara kadar farklı ortamlarda çalıştıklarını belirten Kal, işin türüne göre birkaç saatten 40-50 güne kadar sürelerle çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.

Görev yaptıkları en yüksek yerin 250 metrelik bir baraj inşaatı olduğunu ifade eden Kal, "Biz yüksekteki her işi yapıyoruz. Rüzgar türbinleri, köprüler, barajlar, kara yollarındaki montajlar gibi aklınıza gelebilecek her türlü yüksek yüzeydeki işi yapıyoruz. Ekibimizdeki arkadaşlarımız farklı mesleklerden, yeteneklerden kişiler. Bu sayede her işi kolayca çözebiliyoruz" diye konuştu.

- "Talep artıyor"

Kal, yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1,5 metreden sonraki her noktayı yüksek saydığına işaret etti. Müşterilerinin kanunda yapılan değişikliğin ardından güvenli hizmet arayışına girdiğine değinen Kal, endüstriyel dağcılığa talebin her geçen gün arttığını vurguladı.

İskele üzerindeki ortamlardan daha hızlı çalıştıklarını, vinç gerekmediği için daha ekonomik hizmet sunduklarını dile getiren Kal, şöyle konuştu:

"Bir iskelede çalışırken sabit yapının getirdiği hareket ve kurulum sıkıntısı oluyor. Bizim sistemimizde yarım saat içinde her noktaya ulaşabiliyoruz. Yapının güvenli noktalarından bağlantı alabiliyoruz. Bir kişi en az dört noktadan kendini sabitliyor. İnsanlar dışarıdan baktığında tehlikeli, güvensiz olarak görüyor ama biz bindiğiniz asansörlerden çok daha emniyetli şekilde çalışıyoruz."

Kaynak: AA