Orman Yangınlarının Yüzde 98'i İnsan Kaynaklı

TEMA Vakfı Kütahya İl Temsilcisi Mustafa Satılmış, her yıl orman binlerce hektar yanan ormanların yüzde 98 sebebinin insanlar olduğunu bildirdi.

Satılmış, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de her yıl ortalama 2 bin 17 orman yangının çıktığını ve bu yanan ormanları yerine getirebilmek için yaklaşık 50 milyon harcama yapılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de her yıl dikkatsizlik nedeniyle yüzlerce hektar ormanını kaybettiğini belirten Satılmış, şunları kaydetti:

"Akdeniz iklim kuşağının etkili olduğu Türkiye'de, bu yıl temmuz ayının sonuna kadar bin 462 adet orman yangını çıktı ve 3 bin 194 hektar alan zarar gördü. Çıkan yangınların bin 170 hektarını örtü yangını, 2 bin 24 hektarını ise tepe yangını oluşturdu. Son günlerde hemen hemen her gün 15-25 adet orman yangını çıkıyor. Türkiye'de son yıllarda İtalya, Fransa, Portekiz, Yunanistan ve İspanya gibi çoğu ülkeye kıyasla orman yangınlarını söndürme ve kontrol altına alma konusunda daha etkin ve başarılı çalışmalar yürütülüyor. Buna rağmen her yıl ortalama 2 bin 17 adet yangın çıkarken ve ortalama 8 bin 400 hektar orman alanı yangından zarar görüyor. Bu da yüz binlerce ağacın, ot ve çalının kül olması, milyonlarca böceğin, binlerce kuşun, memelinin, sürüngenin yanarak yaşamlarını yitirmesi, yaşam alanlarının bozulması, orman ekosistemlerinde yaralar açılması anlamına geliyor. Yanan alanların ağaçlandırılması ise her yıl yaklaşık 50 milyon lira harcanması demek."

Satılmış, bu orman yangınlarının en önemli hasarlarından birinin de toprağa verdiği zarar olduğunu belirtti.

Toprakların yaşamsal gücünün en üst katmanında yaşayan mikrobiyel dünya ile ilgili olduğunun altını çizen Satılmış, şöyle devam etti:

"Ülkemizde büyük zararlara neden olan orman yangınlarının hemen hemen tamamının sebebi insanlar. Küçük ihmal ve dikkatsizlikler yangınların en büyük nedenini oluşturuyor. Orman yangınları nedenlerinin yüzde 76'sı piknik ateşi, sigara, orman içi veya kenarında bulunan çöplükler, çoban ve avcı ateşi, anız yakılması gibi ihmal ve dikkatsizliklerden kaynaklanıyor. Bu orana faili meçhul olanlar da dahil edildiğinde oran yüzde 90'a ulaşıyor. Yangınların yüzde 8'inin ise kasten orman yakma sonucu ortaya çıktığı görülüyor. Bu da gösteriyor ki her yıl binlerce hektar ormanlarımızın yanmasının yüzde 98 sebebi insanlarımız."

Kaynak: AA